Les empreses catalanes que analitzen ‘big data’ es dupliquen en tres anys

Catalunya és la comunitat autònoma amb un percentatge més elevat d’empreses que tenen professionals TIC als seus equips, per davant de Madrid i el País Basc

Categories:

RedaccióACN

La ciberseguretat és la tecnologia més emprada per les empreses catalanes, però només un 25% fa servir més de dos mètodes de protecció
La ciberseguretat és la tecnologia més emprada per les empreses catalanes, però només un 25% fa servir més de dos mètodes de protecció | ThisIsEngineering (Pexels)

Les empreses de més de 10 treballadors amb seu a Catalunya que analitzen big data s'han doblat entre el 2019 i el 2022, segons la darrera enquesta sobre l'ús de les TIC de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, mentre que en el primer trimestre del 2019 un 9% de companyies asseguraven que estudiaven les dades massives, en el primer trimestre d’enguany s'han enfilat fins al 18,5%. El tipus d’informació que analitzen aquestes companyies prové majoritàriament de mitjans socials (55,1%) i de la geolocalització (50,34%), però en un 27,24% dels casos la matèria base l’havia generat la mateixa empresa a partir de sensors o dispositius intel·ligents.

Pel que respecte a la resta de tecnologies, la més habitual de totes és la ciberseguretat, que empren gairebé el 90% de les companyies. En concret, pràcticament el mateix percentatge fa servir mètodes d’autentificació basats en contrasenyes fortes i tenen còpies de seguretat de dades en una altra ubicació, però només un 25% fa servir més de dos mètodes diferents de protecció. Molt menys comuna és la intel·ligència artificial, que només fan servir el 14,3% de les empreses del territori i que s’utilitza principalment per automatitzar fluxos de treball, com a ajuda per prendre decisions, per identificar persones o objectes a partir d’imatges i per analitzar dades o llenguatge escrit. I més minoritària és encara la robòtica, limitada a menys del 8% de les entitats amb més de 10 empleats i usada molt més en entorns industrials que en el sector serveis.

Les TIC a l’entorn laboral

Un 21% de les companyies asseguren que tenen especialistes en TIC en la seva plantilla, dels quals el 37,52% són dones. Això situa el Principat com la comunitat on les empreses de més de 10 treballadors fan servir més les TIC, seguida de Madrid i el País Basc. En posicions específiques, més del 64% d’aquests treballadors es categoritzen en la categoria “altres”, mentre que els experts en dades són el 24,88% dels casos; els professionals de ciberseguretat, el 6,57%, i els especialitzats en intel·ligència artificial, el 4,17%.

L'estadística també indica que un 55% de les empreses catalanes de més de 10 empleats ofereixen la possibilitat de fer teletreball, tot i que el percentatge d'empleats que teletreballen regularment és només del 20%. Tanmateix, cal tenir en compte que aquesta xifra no es pot comparar amb abans de la pandèmia, ja que aleshores l'INE no recollida aquestes dades. En termes remots, gairebé el 69% de les companyies ja duu a terme les reunions a través d’internet, i en el 62% dels casos s’estableixen pautes de seguretat en aquestes trobades. Segons l’enquesta, gairebé dos terços de les empreses intenta afavorir aquesta classe de comunicació per davant dels viatges de negocis.