‘Smishing’: el nou frau en forma de SMS

Els ciberdelinqüents utilitzen l’enviament de missatges al mòbil per robar dades personals dels usuaris

Categories:

Redacció

Els usuaris perceben els SMS com enviaments segurs i no identifiquen els fraus
Els usuaris perceben els SMS com enviaments segurs i no identifiquen els fraus | Kropekk_pl / Pixabay

Els fraus a la xarxa no han deixat d’augmentar des de l’inici del confinament. De fet, han estat diverses les notícies que ens han arribat d’atacs per correu electrònic a empreses, a les quals han robat grans sumes de diners. Amb aquest mètode, els cibercriminals propaguen amenaces dins d’una organització a través de documents ofimàtics maliciosos, injecten un ransomware a tota la xarxa corporativa. Però aquesta tècnica, ja coneguda com a phishing, ara ha evolucionat cap al smishing, que combina aquesta amb l’ús de SMS.

El smishing és una tècnica d'enginyera social per la qual els delinqüents ataquen de manera massiva i dirigida a molts usuaris mitjançant l'enviament d'un SMS simulant ser un destinatari legítim com un banc, una xarxa social, una institució pública o una aplicació d'ús estès. L'objectiu d'aquests atacs és robar informació privada o realitzar càrrecs econòmics en els comptes de la víctima, instant l'usuari a accedir a un enllaç web fals o a introduir les seves credencials per a confirmar el seu compte.

Els atacants utilitzen els SMS perquè són barats, és fàcil obtenir llistats de telèfon i es poden programar per enviar de manera massiva

El desconeixement és perillós

El que fa tan perillós aquest tipus de ciberatacs és la falta de costum i prevenció per part dels usuaris. Els atacs de phishing o spam són molt habituals en els correus electrònics, però els usuaris no estan habitutas a aquestes accions ilegítimes en SMS, ja que solen ser utilitzats per a comunicació personal, notificacions del banc, línies àrees o codis d'un sol ús per a validar operacions o accessos. És per aquest motiu pel qual els ciberdelinqüents els estan incorporant al seu repertori de tècniques d'atac per a accedir a les dades dels usuaris.

“Els atacants utilitzen els SMS perquè són barats, és fàcil obtenir llistats de telèfon i es poden programar per enviar de manera massiva. A més, tenen un punt al seu favor per sobre dels emails fraudulents: el poc acostumats que estem a ells. Amb el temps els SMS s'han abaratit, és més, no seria forassenyat pensar que els cibercriminals haguessin aconseguit accedir a passarel·les de SMS vulnerades per al seu enviament de manera gratuïta” explica  el director d'Enginyeria de Sophos per a Espanya i Portugal, Alberto R. Rodas.
 
Els experts en ciberseguretat de Sophos, líder global en solucions de ciberseguretat de nova generació, han detectat recentment diversos exemples de smishing. Entre ells, bancs i empreses de missatgeria són els principals “ganxos” però també s'utilitzen per al robatori de comptes de WhatsApp o altres xarxes socials en les quals se sol·licita que l'usuari respongui amb el codi que acaba de rebre per a la verificació del compte.