El 86% dels catalans té connexió a internet de banda ampla fixa

El Principat se situa 3,3 punts per davant de la mitjana espanyola i 8,5 punts de la mitjana europea

Categories:

Redacció

El 50,4% dels majors de 75 anys s'ha connectat a internet alguna vegada durant els darrers tres mesos
El 50,4% dels majors de 75 anys s'ha connectat a internet alguna vegada durant els darrers tres mesos | Tima Miroshnichenko (Pexels)

Catalunya avança a poc a poc per solucionar els problemes de la bretxa digital. Segons un informe elaborat per la Fundación Telefónica, el 97,4% de les llars catalanes té accés a internet, una xifra que creix 0,5 punts respecte al 2021 i que se situa 1,3 punts per sobre de la mitjana espanyola. Un dels aspectes que subratlla el document és l’alt percentatge de persones que té accés a la xarxa banda ampla fixa, el 86,3% dels habitatges. Aquesta dada supera en 3,3 punts la mitjana a l’Estat espanyol i en 8,5 punts la de la Unió Europea, d’acord amb el Digital Economy Society Index (DESI), que ja situava el Principat dins del top 5 del continent.

Aquesta digitalització té un efecte directe en la societat, i és que el 96,8% dels catalans ha fet servir internet alguna vegada. És el mateix percentatge que el 2021, però també supera lleugerament (1,3 punts) la mitjana espanyola. Els infants de 10 a 15 anys són una de les franges d’edat més connectades, ja que un 96,4% ha fet servir internet durant els últims tres mesos, tot i que la xifra ha caigut 2,8 punts respecte a l’any anterior, un fet que els autors de l’estudi associen a la tornada a la normalitat després de la pandèmia. A l’altra banda, la població de més de 75 anys sí que ha augmentat de manera notòria la seva presència digital, fins al punt que més de la meitat (50,4%) ha utilitzat eines electròniques durant el darrer trimestre.

Però què fan els catalans quan són a internet? L’ús més habitual és el d’enviar i rebre missatges i correus electrònics, emprat pel 85,4%. Les videotrucades també són força populars, ja que quatre de cada cinc ciutadans en fa habitualment, xifra a la qual s’acosten la cerca d’informació sobre béns i serveis (77,2%) i la lectura de notícies, diaris o revistes (78,1%), tot i que aquesta darrera cau 0,5 punts respecte al 2021. L’activitat que creix més (4,7 punts) és el correu electrònic, que arriba al 77,5% de la població catalana, mentre que la banca en línia (74,4%) també experimenta un increment notori, de 3,2 punts.

Quant al comerç electrònic, l’informe assenyala la roba, les sabates i els accessoris són el tipus de producte que més compren els catalans, un 65,1% d’aquells que fan adquisicions en línia. El menjar per encàrrec és la segona categoria més popular, amb un 40,7%, mentre que els productes electrònics com ordinadors, tauletes i telèfons mòbils ocupen la tercera plaça amb un 33%. Pel que fa als articles que ja són digitals, les entrades per a esdeveniments culturals són les compres més comunes (46,5%), seguides per les subscripcions a serveis en streaming de pel·lícules i sèries (31,7%) i de música (23,7%).