Creen un coixí adaptable i imprès amb 3D per tractar l’aparició de llagues i úlceres

El projecte Zephyr, guanyador del concurs d’emprenedoria Exporer, s’adapta a les necessitats de cada pacient

Categories:

Redacció

El producte s’adapta al cos i a les necessitats específiques de cada pacient
El producte s’adapta al cos i a les necessitats específiques de cada pacient | Minku Kang (Unsplash)

L'enginyer català Roger Arnau ha desenvolupat un coixí dissenyat, fabricat i imprès amb tecnologia 3D utilitzant un programa elaborat pel seu creador i que permet que s’adapti al cos i a les necessitats específiques de cada pacient. El disseny té l’objectiu de prevenir l’aparició de llagues i úlceres a les persones que passen llargs períodes de temps en cadira de rodes o estirats a un llit sense poder moure’s. A més, aquest projecte, que té el nom de Zephyr, ha estat el guanyador de l’edició 2023 del concurs d’emprenedoria Explorer a la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC).

La idea del coixí, tal com ha comentat el seu inventor, prové de la seva experiència laboral com a dissenyador mecànic en una empresa de cadires de rodes i complements on va aprendre sobre lesions medul·lars. És per això que Arnau, graduat en Enginyeria Mecànica a la UPC, va voler aplicar la tecnologia 3D i les moltes possibilitats que aquesta permet crear amb infinitat de formes i mides per poder personalitzar cada model.

coixi-adaptable-explorer-upc
Imatge: UPC

El disseny del producte final va ser el seu treball final del màster de formació en Fabricació Additiva de la UPC School. La presentació es va fer el mes de novembre de l’any passat davant d’una trentena d’empreses i professionals del sector i competia amb altres set candidatures com una aplicació d’entrenament personal, una plataforma de vídeo sota demanda de pel·lícules clàssiques o un dispositiu per saber l’estat de maduresa de les fruites i les verdures.