Portbou es converteix en el laboratori tecnològic de Renfe a Catalunya

El nou Centre de Competències Digitals investigarà l’aplicació de la realitat augmentada, el 5G o la ‘blockchain’ al negoci de la companyia

RedaccióACN

El CDD de Portbou serà el sisè espai de recerca tecnològica de Renfe a l'Estat espanyol i el primer a Catalunya
El CDD de Portbou serà el sisè espai de recerca tecnològica de Renfe a l'Estat espanyol i el primer a Catalunya | Marina López (ACN)

Renfe ha escollit Portbou (Alt Empordà) per instal·lar el seu sisè Centre de Competències Digitals (CDD) a l’Estat espanyol i el primer a Catalunya. Aquestes instal·lacions són les encarregades d’impulsar la transformació digital de la companyia ferroviària a través de la investigació i el testatge de tecnologies emergents dins del negoci.

El CDD de Portbou, que iniciarà el seu recorregut amb un equip de 10 persones, s’especialitzarà en dos àmbits. El primer d’ells és l’aplicació de tècniques de realitat augmentada per millorar la formació del personal dels tallers de fabricació i manteniment, tot recreant situacions que es poden trobar en el seu dia a dia. D’altra banda, el laboratori també investigarà l’ús de tecnologies com el 5G, la blockchain o el GPS per fer seguiment dels vagons de mercaderies i el recorregut que fan els combois, ajudant a la seva traçabilitat.

L’empresa ha escollit Portbou per instal·lar el seu nou CDD per dues raons principals: reforçar la deslocalització i apostar per municipis emblemàtics per a la història ferroviària. El projecte es troba encara en una fase molt embrionària i encara no s’ha decidit la ubicació definitiva. De mitjana, un cop se n'escull l'emplaçament i fins que es materialitzen, solen passar uns sis mesos. Si tot va com està previst, el CDD de Portbou se sumarà a les instal·lacions que la companyia ferroviària ja té en marxa a Alcázar de San Juan (Ciudad Real), Terol, Miranda de Ebro (Burgos), Mérida (Badajoz), Monforte de Lemos (Lugo) i Linares (Jaén). Es preveu que entre el 2021 i el 2024 aquesta xarxa de centres especialitzats en les noves tecnologies arribin a generar fins a 400 llocs de treball.