Renfe incorpora la videovigilància intel·ligent a Rodalies

El nou sistema permet detectar incidents en temps real i ja es troba disponible en 22 de les 110 estacions de Catalunya

Categories:

RedaccióACN

Les imatges captades en directe per les noves càmeres IP s'analitzen amb algoritmes i s'esborren en qüestió de mil·lisegons
Les imatges captades en directe per les noves càmeres IP s'analitzen amb algoritmes i s'esborren en qüestió de mil·lisegons | Renfe

Renfe ja ha instal·lat els primers equips de videovigilància intel·ligent a 22 de les 110 estacions de Rodalies de Catalunya. Aquest nou sistema de càmeres de seguretat recopila i processa de forma anònima i automatitzada milers de dades a través dels circuit tancat de televisió (CTTV) de cada estació i els integra en un quadre de comandament únic. El projecte Renfe Smart Security Station (RS3), finançat amb els fons europeus Next Generation, té un pressupost total de 31,7 milions d’euros, dels quals 8,7 milions es destinaran al Principat. La iniciativa va començar el 2021 i té previst finalitzar durant el 2024.

El projecte RS3 es basa en la substitució de càmeres de seguretat analògiques per càmeres IP, que permeten compartir la informació recollida a través dels CTTV en un sistema de videoanalítica integrat, on les dades es processen i analitzen amb algoritmes d’intel·ligència artificial, per després ser eliminades en qüestió de mil·lisegons. Per implementar aquestes solucions, Renfe ha contractat empreses punteres en tecnologies d'analítica i intel·ligència d'imatges, entre les quals es troben Infinity Neural i Imotion Analytics, start-ups accelerades amb el programa d'innovació TrenLab de la companyia ferroviària.

La iniciativa de Renfe també preveu instal·lar servidors de darrera generació i sondes de ciberseguretat, així com renovar els sistemes operatius, instal·lacions i elements digitals de les estacions de Rodalies. El nou sistema intel·ligent permetrà conèixer què està passant a les estacions de Rodalies en temps real i detectar, de manera automatitzada, incidents com caigudes de persones i objectes a les vies, incendis, actes vandàlics o el frau en l'accés.

A més a més de les estacions que ja han integrat el nou sistema de videovigilància, altres vuit ja compten amb la instal·lació del sistema d'analítica i altres 14 estacions estan en procés d'obra d'instal·lació, que es preveu que finalitzin al primer trimestre de 2023. A més, s'ha fet el replantejament d'obra en 66 estacions de Rodalies més. Entre les estacions que ja han posat en marxa el nou sistema es troben Barcelona-Arc de Triomf, plaça de Catalunya, Badalona, Mataró, Sitges, Sabadell Centre i Nord o Granollers Centre.