BellSpace, el projecte educatiu que enviarà una sonda a l’estratosfera

El dispositiu, emmarcat en el programa educatiu de l’estratègia NewSpace de la Generalitat, s’enlairarà el 16 de juny des de Serós

Categories:

Redacció

L’aparell compta amb un sistema GPS i recollirà dades com la temperatura o la pressió atmosfèrica
L’aparell compta amb un sistema GPS i recollirà dades com la temperatura o la pressió atmosfèrica | BellSpace

Enviar una sonda a l’estratosfera. Aquest és el principal objectiu que s’ha marcat un grup de nou alumnes de primer de batxillerat tecnològic de l’Institut Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat. Aquest projecte, que respon al nom de BellSpace, s’emmarca en el programa educatiu de l’estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya. En un principi s’havia d’enlairar el passat dia 6 de juny, però finalment tindrà lloc aquest divendres 16.

Així doncs, el dia del llançament, tot l’equip es desplaçarà al municipi de Serós, al Segrià, per presenciar la part més important del repte. Aquest aparell, dissenyat de principi a fi pel grup d’estudiants, s’elevarà fins a 30 quilòmetres gràcies a un globus carregat d’heli. Un cop s’arribi a la distància fixada, aquest globus esclatarà i s’obrirà un sistema de paracaigudes que farà que la sona descendeixi de manera segura.

Durant el transcurs del trajecte, es farà un seguiment via GPS per poder veure els progressos i saber a on caurà definitivament. Recuperar el dispositiu és de gran importància, ja que dins d’ell està emmagatzemada informació valuosa com la temperatura, la pressió i altres paràmetres de l’atmosfera. La finalitat és compartir les dades i treballar-les amb la resta dels companys de classe.

Els alumnes van iniciar aquest projecte des de zero, creant ells mateixos la sonda. En tot moment s’han tingut en compte possibles dificultats com les baixes temperatures que s’anirà trobant a mesura que es vagi ascendint. Per aquest motiu, la càpsula està totalment aïllada del fred i de les possibles radiacions i compta amb panells solars per garantir la supervivència de les bateries.

A més de formar part del programa educatiu NewSpace del Govern de la Generalitat de Catalunya, BellSpace ha tingut la col·laboració d'HABCAT, un programa que acompanya a centres educatius en la realització de projectes espacials.