Els globus del Projecte Loon ja naveguen per l’estratosfera sense control humà

Google dissenya els dispositius amb l’objectiu de portar internet a zones rurals i remotes

Categories:

Redacció

Els globus del Projecte Loon porten Internet a zones inaccessibles
Els globus del Projecte Loon porten Internet a zones inaccessibles | Alphabet

Els globus del Projecte Loon de Google naveguen de forma autònoma per l'estratosfera gràcies a la intel·ligència artificial amb l'objectiu de portar internet a les zones rurals i remotes. Els dispositius són d'heli i estan situats per l'estratosfera, on es mouen segons els corrents del vent i estan connectats tots a la mateixa xarxa per a poder complir la seva funció de frorma eficient. Cada globus cobreix uns 80 quilòmetres i ofereix velocitat 4G a aquelles comunitat que necessiten noves eines i oportunitats per a poder desenvolupar-se.

Els globus Loon poden navegar sense intervenció humana gràcies a l'aprenentatge per reforçament, basat en un sistema de prova i error en què l'algoritme aprèn a partir de l'experiència en un entorn interactiu a través de la retroalimentació. Aquest sistema permet determinar com i quan s'han de moure els globus per l'aire. A més, mitjançant simulacions han aconseguit superar records de permanència en l'aire, arribant als 312 dies.

El factor que els diferencia d'altres dispositius és precisament el seu sistema. El software que utilitzen està creat totalment per ordinador i es gestiona gràcies a la intel·ligència artificial.  S'encarrega de calcular les rutes i la situació per optimitzar recursos i procurar que el globus estigui el major temps possible a l'aire.

Tot i que en un primer moment els encarregats del projecte no consideraven aquest sistema viable, reconeixen que ha resultat ser una opció pràctica. A més, han declarat que "és el primer desplegament d'aprenentatge per reforçament profund en un sistema aeroespacial de producció".