Brussel·les destina 8.100 MEUR al desenvolupament de xips

La Comissió Europea aposta pels semiconductors en camps com la microelectrònica i les comunicacions

Categories:

Redacció

La Comissió Europea finançarà 68 projectes repartits en 14 dels Estats membres
La Comissió Europea finançarà 68 projectes repartits en 14 dels Estats membres | Alexandre Debiève (Unsplash)

La Comissió Europea ha fet un pas més en la investigació de xips. A l’espera d’aprovar l’última llei europea que reguli aquesta tecnologia a tots nivells, l’organisme supranacional ha anunciat l’aprovació de 8.100 milions d’euros per finançar un total de 68 projectes que tinguin com a objectiu l’estudi i el desenvolupament de semiconductors en 14 dels estats membres.

Amb aquesta aposta es busca fomentar aquelles tecnologies vinculades a la microelectrònica i a les comunicacions passant per diferents etapes, des del disseny fins a la fabricació final. L’interès no només rau en la creació de solucions innovadores, sinó que es treballa per crear sistemes i mètodes de fabricació tan eficients com sigui possible i que redueixin els costos i l’energia utilitzada. Els resultats d’aquesta inversió, tal com s’ha anunciat, s’hauran de deixar veure entre el 2025 i el 2032 i es preveu que generin 8.700 llocs de feina.

56 companyies rebran ajudes

Aquesta iniciativa, emmarcada dins del Projecte Important d’Interès Comú Europeu (IPCEI), dotarà de fons públics a un total de 56 companyies en diferents territoris. L’Estat espanyol és un dels països que rebran ajudes, juntament amb Alemanya, Àustria, Eslovàquia, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Malta, Països Baixos, Polònia, República Txeca i Romania. A la vegada, s’espera que aquesta inversió pública desperti l’interès del capital privat en forma de 13.700 milions més.

Entre les seleccionades es troben dues empreses catalanes com Openchip, dedicada al camp de la supercomputació i a la intel·ligència artificial; i Semidynamics Technology Services, especialitzada en el disseny de microprocessadors. A més, aquest projecte europeu compta amb la participació de més de 30 entitats associades i de 600 socis indirectes com a col·laboradors.

Des de la Comissió Europea apunten que “la microelectrònica i les tecnologies de comunicació ja s’han convertit en la columna vertebral de qualsevol dispositiu modern, des de telèfons mòbils fins a equips mèdics”. Aquesta importància també es pot observar en la quantitat econòmica destinada a aquests fons, convertint-se així en l’ajuda més elevada a aquest camp fins al dia d'avui.