Els 947 municipis de Catalunya ja ofereixen serveis digitals a la ciutadania

Fontanilles (Baix Empordà) i la Febró (Baix Camp) són les darreres poblacions que inclouen el servei d’instància genèrica

Categories:

Redacció

La instància genèrica és el tràmit que permet que els ciutadans puguin enviar qualsevol classe de comunicació als consistoris
La instància genèrica és el tràmit que permet que els ciutadans puguin enviar qualsevol classe de comunicació als consistoris | Christin Hume (Unsplash)

Després de dècades d'impuls a la digitalització per part de l’administració pública, la totalitat dels 947 municipis que conformen Catalunya ja ofereixen la possibilitat de fer instàncies genèriques, el tràmit en línia que permet fer qualsevol mena de consulta. Amb la inclusió dels ajuntaments de Fontanilles (Baix Empordà) i la Febró (Baix Camp), el Principat assoleix el 100% de cobertura municipal, una dada que en el global de l’Estat espanyol se situa en el 76,42%, segons un estudi elaborat pel Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC).

En el cas de Fontanilles, municipi que el 2022 tenia una població de 162 persones, el web de l’ajuntament ja permetia enviar queixes, suggeriments i propostes, o bé demanar cita amb càrrecs electes i tècnics municipals, però no ha estat fins aquest mes de juny que ha incorporat l’opció d’instància genèrica. Aquest tràmit virtual permet emetre qualsevol classe de comunicació o petició que no coincideixi amb les altres dues alternatives disponibles fins ara, la qual cosa completa la cobertura d’atenció ciutadana del poble empordanès.

Per la seva banda, la Febró és el municipi menys poblat de la comarca del Baix Camp, amb només 42 persones. El consistori va incorporar el passat mes de gener l’opció d’instància genèrica al portal de tràmits de l’ajuntament, des del qual també es poden fer factures electròniques, sol·licitar accés a la informació pública, fer suggeriments, queixes o propostes i consultar la gestió tributària, entre altres.

Primer pas cap a la maduresa digital

La instància genèrica és el tràmit bàsic que tot ajuntament ha d’oferir per complir amb la Llei 39/2015, la qual obliga l’administració pública a oferir suport digital a la ciutadania. A partir d’ara, tots els consistoris catalans ja donen la possibilitat a la població de fer qualsevol consulta, uns tràmits que van créixer un 46% en ús després del confinament. Tanmateix, això és només la primera pedra de la transformació digital del sector públic. “No és el mateix oferir serveis digitals que la gent els utilitzi. Ara es tracta d’oferir serveis concrets”, alerta el cap de serveis d’innovació de l’AOC, David Pastor.

Per aconseguir-ho, cal assegurar un acompanyament cap a la població menys acostumada a emprar tràmits digitals: “La gent necessita saber com utilitzar els mecanismes d’identitat digital, entendre els formularis… Hi ha una sèrie de barreres que cal superar, més enllà d’oferir tràmits concrets”. Unes gestions que també cal “fer molt més fàcils”, que no siguin difícils de fer servir. I és que, segons un informe de la consultora Prodigiosa Volcán, el 83% dels espanyols ha deixat de fer un tràmit electrònic de l’administració pública perquè no l’entenien o no estava explicat amb prou claredat.

El 100% dels ajuntaments catalans ofereix cobertura de serveis digitals, però només un 37% té interoperabilitat amb altres administracions

Un dels factors que ajuda a simplificar aquestes tasques és la interoperabilitat, la capacitat que les diferents organitzacions públiques puguin accedir a la documentació d’altres organismes. “La Generalitat no cal que et demani el certificat d’empadronament, pot anar a consultar-lo directament a l’ajuntament”, exemplifica Pastor. Aquest és un procediment que encara té camí per recórrer, ja que només un 37% dels consistoris catalans el cobreix correctament. Això sí, la situació continua sent millor que al global de l’Estat, on només un 11% dels ajuntaments ofereix interoperabilitat.