Catalunya encapçala el rànquing europeu de serveis digitals centrats en el ciutadà

El Principat escala de la quarta a la primera posició, que comparteix amb la regió de Milà

Categories:

Redacció

L'estudi valora positivament la seguretat, la privacitat, l’adopció i la satisfacció dels usuaris dels serveis digitals catalans
L'estudi valora positivament la seguretat, la privacitat, l’adopció i la satisfacció dels usuaris dels serveis digitals catalans | Christin Hume (Unsplash)

Catalunya lidera, juntament amb Milà, el Benchmarking Dashboard elaborat per UserCentriCities, un rànquing que avalua com les regions i ciutats europees donen prioritat a la ciutadania a l’hora de dissenyar els serveis digitals públics. El Principat, que en l’edició d’enguany escala de la quarta a la primera posició, destaca en àmbits com el proveïment d’eines en línia, la seguretat i privacitat, l’adopció i la satisfacció dels usuaris, entre altres.

El rànquing avalua un total de 12 indicadors i 41 subindicadors inspirats en la Declaració d'administració electrònica de Tallinn de 2017, que sumats donen una puntuació expressada en forma de percentatge. L’estudi té en compte aspectes com la formació digital que s’ofereix a la població, el nivell de cocreació que tenen els serveis digitals, la interfície d’usuari, la usabilitat, la col·laboració amb els ecosistemes locals o la satisfacció de la gent quan els fan servir. La puntuació mitjana dels 24 participants és del 58%, mentre que Catalunya assoleix un 87%.

A la iniciativa hi participen tant regions europees com ciutats. En l’àmbit català, Barcelona ocupa la 17a posició, tot i que en el seu cas, es fan servir les dades de 2022. L’informe d’UserCentriCities en valora positivament la col·laboració amb l’ecosistema i la usabilitat, privacitat i seguretat dels serveis, però suspèn, per manca d’informació, la interoperabilitat, l’adopció i la satisfacció del públic. Per la seva banda, Olesa de Montserrat i Sant Boi de Llobregat, que són els altres dos municipis catalans que hi participen, comparteixen la 18a posició del rànquing.

UserCentriCities és un projecte europeu nascut el desembre de 2020 dins del marc del programa Horizon 2020, basada en la declaració de Tallinn, que busca fomentar la col·laboració entre administracions locals europees per implementar polítiques digitals que situin el ciutadà al centre.