Així són les Apple Vision Pro, les ulleres de realitat mixta d’Apple
El preu i la durada de la bateria són els principals dubtes d’una tecnologia que promet un control basat en gestos, mirades i veu
Categories:
Després de set anys de desenvolupament, Apple ha presentat oficialment les Apple Vision Pro, les ulleres de realitat mixta que començarà a comercialitzar el 2024 als Estats Units. El dispositiu, que promet oferir una experiència immersiva que es podrà controlar amb gestos i mirades, es llançarà a un preu inicial de 3.499 dòlars, una xifra que septuplica el cost de les recentment anunciades Meta Quest 3 i que només es compara amb les HoloLens 2 de Microsoft.
La capacitat d’operar el dispositiu sense haver d’utilitzar comandaments externs és la gran diferenciació de les Apple Vision Pro, segons destaca l’investigador del grup de recerca en Visualització, Realitat Virtual i Interacció Gràfica (ViRVIG) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Àlvar Vinacua: “Hi ha molta feina feta sobre interfícies a base de gestos, però cap dels altres productes les incorpora de fàbrica, el dia zero”. L’expert opina que, en cas que funcioni “de manera robusta i suau”, aquesta característica permetria ampliar considerablement el rang d’usos d’aquesta tecnologia.
Vinacua: “Hi ha molta feina feta sobre interfícies a base de gestos, però cap dels altres productes les incorpora de fàbrica, el dia zero”
Per fer-ho possible, les Apple Vision Pro incorporen un total de 12 càmeres, sis d’elles situades dins del vidre frontal; quatre sensors de moviment i un sensor LiDAR (Light Detection and Ranging). Tots aquests components serveixen per captar amb precisió el moviment dels ulls, el cap i les mans, així com per fer un mapatge en 3D de l’entorn que envolta els usuaris. Així mateix, el casc també tindrà un total de sis micròfons repartits per les pastilles que té la corretja, distribuïts de tal manera que habiliti l’ús de l’àudio espacial. Per contra, un dels aspectes més assenyalats de les noves ulleres és que la bateria tindrà una autonomia de només dues hores, tot i que l’aparell es podrà fer servir connectat per cable al corrent.
Immersió a la carta
A la pràctica, aquesta infraestructura tecnològica permetrà que els usuaris puguin veure continguts multimèdia i interactuar en entorns immersius fent servir només les parts del cos. L’únic element de control físic és una rodeta, situada en un dels laterals, que permet regular el rang d’immersió de les visualitzacions: es pot optar per una experiència més pròxima a la realitat virtual, amb entorns plenament digitals, o bé per espais reals i elements de realitat augmentada sobre ells. Vinacua destaca que això no és una novetat dins del sector, atès que és una pràctica que ja implementen altres productes. La diferenciació de les Apple Vision Pro és el fet que no es tracta d’una decisió dual, sinó que permet decidir el rang “d’immersió” que l’usuari desitgi.
Les Apple Vision Pro incorporen 12 càmeres, 6 micròfons, 4 sensors de moviment i un sensor LiDAR per captar les expressions del cos de l’usuari i fer un mapatge del seu entorn
En un mode o en l’altre, els usuaris podran decidir la ubicació i la grandària de cadascun dels elements, que es reproduiran com a finestres horitzontals. Per possibilitar aquestes interaccions, Apple ha adaptat totes les aplicacions natives dels seus sistemes a la realitat augmentada a través d’un nou sistema operatiu, que han anomenat visionOS. Així, programaris com Safari, Apple TV, FaceTime, Apple Music o Keynote comptaran amb una nova manera de relacionar-s’hi. Les ulleres seran compatibles amb totes les apps que hi ha disponibles a les botigues d’iOS i iPadOS, però també s’incorporaran les noves solucions de desenvolupadors creades específicament per entorns de realitat mixta. Les Apple Vision Pro poden projectar una pantalla de fins a 100 polzades per veure continguts multimèdia de totes les apps compatibles, i també poden gravar i reproduir continguts en 3D, a 8K i 180°.
Un dels aspectes que la companyia ha destacat durant la presentació del nou producte és que volen que el dispositiu no aïlli les persones del seu entorn. Per complir amb aquesta promesa, les ulleres detectaran amb els sensors quan una persona s’aproximi a la ubicació de l’usuari i la farà visible dins del món immersiu. Al mateix temps, la pantalla exterior de les Apple Vision Pro deixaran de ser opaques i mostraran els ulls de l’usuari, permeten així unes relacions suposadament més humanes. Això sí, l’expressió que veuran els interlocutors no són els ulls reals de la persona a través del vidre, sinó la gravació que les càmeres internes de les ulleres fan del rostre.
El preu, una qüestió prohibitiva?
La gran diferència de preus entre el nou dispositiu d’Apple i les seves competidores s’explica en el fet que, igual que les HoloLive de Microsoft, les ulleres són fonamentalment una computadora d’última generació. “Les ulleres d’altres fabricants, com Meta o Sony, estan dissenyades perquè un altre dispositiu generi les imatges i les transmeti per cable”, assenyala Vinacua. El nou casc serà operat per un processador Apple M2, el mateix que fan servir els ordinadors de gamma més alta de la companyia. Com a novetat, les ulleres estrenaran el xip Apple R1, un nou component especialitzat en el processament d’imatge i so en temps real. El professor de la UPC no ha entrat a valorar les capacitats d’aquests components, atès que creu que no es disposa de prou dades tècniques per fer-ne una anàlisi rigorosa.
Vinacua: “El preu està destinat a desenvolupadors que vulguin començar a desenvolupar aplicacions, o a usos industrials i professionals. Una persona no es gastarà aquests diners per veure Netflix”
Sigui com sigui, Vinacua assevera que l’elevat cost de les Apple Vision Pro és un límit de cara a la seva expansió dins de la societat: “El preu està destinat a desenvolupadors que vulguin començar a desenvolupar aplicacions, o a usos industrials i professionals. Una persona no es gastarà aquests diners per veure Netflix”. L’investigador de la UPC menciona els aficionats als videojocs com a possibles interessats d’aquesta nova tecnologia, però considera que la maquinària disponible actualment en el mercat ofereix una experiència amb “prestacions molt elevades” per molts menys diners.
És per aquesta raó que l’expert no creu que les Apple Vision Pro siguin capaces d’obrir la realitat virtual al públic general com ho van fer l’iPod o l’iPhone en els seus respectius mercats, almenys no amb aquesta “primera instància”. “La realitat virtual és la gran promesa incomplerta del següent salt tecnològic. Fa molts anys que se’n parla com la pròxima tecnologia trencadora, i no ha estat ben bé així”, comenta Vinacua.