El Govern prepara una planta de prototips de microxips a Cerdanyola

El projecte té un pressupost de 300 MEUR i se situaria al costat del Sincrotró Alba, però depèn de l’aprovació del govern espanyol

Categories:

RedaccióACN

El projecte ja està redactat i té localitzats els terrenys en què s'ubicaria la nova planta
El projecte ja està redactat i té localitzats els terrenys en què s'ubicaria la nova planta | Chris Ried (Unsplash)

Catalunya té sobre la taula acollir una planta de fabricació de prototips de microxips al costat del Sincrotró Alba, a Cerdanyola del Vallès, segons ha anunciat aquest dimarts al vespre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al Cercle d’Economia. El projecte, que ja està redactat i té els terrenys localitzats, té un cost de 300 milions d’euros que se sufragarien a través dels fons europeus, però la seva confirmació depèn del govern espanyol, que és qui gestiona els Next Generation.

Aragonès ha declarat que la planta seria “crítica” per reforçar l’ecosistema de xips català, un sector que està format per 86 empreses que facturen gairebé 160 milions d’euros i donen feina a 700 persones, d’acord amb un informe d’ACCIÓ. “Catalunya té l’ambició de jugar un paper protagonista en la imprescindible reindustrialització europea”, ha asseverat el cap de l’executiu.

El projecte s’ha fet públic el mateix dia que el govern ha anunciat l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya, una xarxa per fer créixer l’ecosistema en què participen les Cambres de Comerç, el Barcelona Supercomputing Center i cinc institucions acadèmiques del país. Aquesta iniciativa, encara en fase embrionària, vol atraure i formar nou talent especialitzat, captar empreses internacionals i enfortir la recerca sobre semiconductors.