El 75% de les empreses dedicades a les tecnologies operatives són víctimes del cibercrim
Les companyies són més conscients del nivell de protecció que tenen i ha augmentat considerablement el nombre d’entitats que aconsegueix bloquejar tots els atacs
Categories:
Tres de cada quatre empreses dedicades a les tecnologies operatives (OT) han rebut algun ciberatac durant el 2023, d’acord amb un informe elaborat per la companyia de ciberseguretat Fortinet. El malware (56%) i el phishing (49%) són les tipologies més recurrents dins del sector, en què un terç de les entitats assegura haver rebut algun intent de ransomware durant el 2022.
Malgrat la persistència dels ciberdelinqüents, l’informe destaca l’augment de maduresa que les empreses d’OT estan experimentant en l’àmbit de la ciberseguretat. El 2022, només un 6% de les companyies va aconseguir no rebre cap incident d’aquesta classe, però enguany la xifra ha escalat fins al 25%, i les empreses que han rebut més de 10 atacs s’han reduït del 10% a l’1%. Això també es percep en la conscienciació que tenen els professionals sobre la seguretat de les seves entitats: les corporacions que consideren que són “molt madures” en aquest àmbit han caigut del 21% al 13% enguany.
Quan reben ofensives d’aquesta classe, en el 51% dels casos només es veuen afectats els equipaments de telecomunicacions, mentre que un 32% de les ocasions colpeix també les tecnologies operatives, que són les úniques compromeses en el 17% de les vegades. Per combatre aquestes situacions, més de la majoria de les empreses enquestades té control en l’accés a la xarxa, disposa d’un centre d’operacions de seguretat o monitora la seguretat dels esdeveniments, tant els físics com els virtuals. De fet, la majoria d’accions han incrementat en ús; les úniques que han perdut popularitat són la intel·ligència de ciberamenaces (threat intelligence) i l’orquestració, automatització i resposta de seguretat (SOAR).