‘Mappings’ i hologrames per descobrir Salvador Dalí

La Casa Natal crea una experiència audiovisual interactiva per narrar la vida personal del pintor empordanès

Categories:

RedaccióACN

L'espai repassa la "part més íntima" de l'artista de Figueres a través de la seva infantesa
L'espai repassa la "part més íntima" de l'artista de Figueres a través de la seva infantesa | Aleix Freixas (ACN)

La Casa Natal Salvador Dalí de Figueres apostarà pels hologrames, els mappings i les projeccions audiovisuals per ajudar a entendre “la figura de l’artista” figuerenc. El nou espai està concebut com una “visita complementària” a la dels museus que té la Fundació Gala Salvador Dalí, segons ha explicat el seu director, Eduard Bech. L’experiència s’estrenarà durant la segona meitat del 2023, però els assistents de les Fires de la Santa Creu ja han pogut fer una primera visita a l’equipament, que aspira a repassar la formació que va rebre l’artista i també la projecció que va tenir al món.

Tal com el seu nom indica, l’espai és la llar on Dalí va viure durant la seva infantesa. Només entrar a l’edifici, el públic accedeix a la que aleshores era la notaria del seu pare, una habitació que s’ha reconvertit amb un audiovisual que combina projeccions amb hologrames i una recreació de la sala original. En aquesta primera estança s’explica com va arribar el pare de Dalí a Figueres i com va establir-hi la família. A l’entresol, on va viure el pintor fins als vuit anys, hi haurà un interactiu on es podrà reviure el seu naixement, i a partir d’aquí es repassarà la formació que va rebre abans que esdevingués un artista de renom internacional.

Eines audiovisuals per descobrir la “part més íntima” de Dalí

Sense ànim de fer un repàs cronològic, la casa natal també mostrarà la seva etapa a Madrid i com va conèixer a altres artistes. Bech ha assegurat que l’objectiu de la visita és conèixer la “part més íntima” del pintor, una faceta que habitualment no s’explora a la resta de pinacoteques que hi ha obertes. El director de l’equipament ha recordat que al triangle de museus de Dalí (els de Figueres, Portlligat i Púbol) es pot veure bona part de l’obra, però que a vegades cal “entendre el personatge” per entendre millor l’obra.

La casa natal inclourà una sala dedicada a veure la projecció internacional que va tenir i com va utilitzar els mitjans de comunicació per difondre la seva obra. Així mateix, també destinarà tot un espai a una experiència immersiva amb la projecció d’algunes de les obres mentre els visitants escolten algunes de les frases més cèlebres del pintor en català, castellà, francès o anglès. La visita finalitza a la terrassa, el pis superior de l’edifici del carrer de Montoriol. En aquest espai hi haurà una zona amb màquines de venda automàtica i taules per gaudir de les vistes a la ciutat de Figueres, a més a més d’un espai amb activitats interactives i educatives.