L’OCDE denuncia la falta de vigilància de la seguretat digital dels infants

L’organització internacional considera que no es destinen prou reucursos a la formació digital del professorat

Categories:

ACN

L'estudi de l'OCDE recomana als governs que reclamin els seus proveïdors que reforcin la seguretat digital
L'estudi de l'OCDE recomana als governs que reclamin els seus proveïdors que reforcin la seguretat digital | Kampus Production (Pexels)

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha alertat en un informe publicat aquest dilluns la manca d'organismes públics de vigilància en la majoria dels països per garantir la seguretat digital dels infants. El document destaca el potencial de la digitalització, però es mostra preocupada pels danys morals que aquesta pot causar entre els menors, l'assetjament, les amenaces a la privacitat i l'aparició de noves bretxes digitals.

L’OCDE considera que, malgrat que la majoria d’estats sí que promouen un ús segur i responsable de les noves tecnologies, molts territoris encara no han optat per mesures restrictives com la prohibició a certs productes. En aquest sentit, l’organització critica que hi ha línies d'actuació que estan “incompletes” i fa una crida als diferents estats a destinar més suport en totes aquelles iniciatives vinculades a l'educació i la cura dels més petits.

En relació amb el sector educatiu, l'informe lamenta que fins ara no s'hagin destinat suficients recursos a la formació en competències digitals del professorat. “La digitalització continuarà tenint un impacte en l'educació i l'aprenentatge i en la forma com els infants interactuen i es relacionen amb la societat; els països haurien de fixar objectius clars per reconèixer les complexitats del sector i involucrar tots els agents rellevants”, defensa l'OCDE.

D’altra banda, l’organització recomana als governs que animin als proveïdors reforçar la seguretat digital de les seves eines, especialment entre la població de menys de sis anys. Encara que durant els últims anys s'hagin introduït certes regulacions en termes de protecció de privacitat, l'organització creu que haurien de ser les mateixes empreses les que haurien de millorar en aquest aspecte, evitant així que siguin els estats els que vagin a remolc.

Posar fi a la bretxa digital

L'estudi també posa especial èmfasi en atacar la bretxa digital, tant de gènere com de classe social. Segons l'OCDE, la digitalització ja divideix a les persones des de les primeres etapes de la vida. L'organització apunta que les nenes i els nens nascuts en famílies de menys recursos tenen menys probabilitats de perseguir carreres professionals en camps intensius en tecnologia.

En aquest sentit, l'entitat veu “prioritari” tancar aquesta bretxa. L'OCDE proposa acudir a les famílies, impulsant iniciatives que permetin a les llars amb fills donar a conèixer els beneficis de la digitalització a través d'eines no invasives com ara puzles o cartes. No obstant això, l'organització també puntualitza que aquest enfocament no està prou desenvolupat i no compta amb el suport massiu dels governs.