Les discogràfiques reclamen a Spotify i Apple més protecció davant la IA

Universal Music Group vol impedir que els bots extreguin lletres i melodies per entrenar models generatius

Categories:

Redacció

UMG denuncia que les IA generatives estan fent servir cançons protegides amb drets d'autor per entrenar els seus models
UMG denuncia que les IA generatives estan fent servir cançons protegides amb drets d'autor per entrenar els seus models | Lopsan (Pexels)

Universal Music Group (UMG), una de les principals empreses discogràfiques del món, ha demanat a Spotify i Apple Music que bloquegin els bots que extreuen les melodies i les lletres de les seves cançons. Segons informa Financial Times, la corporació al·lega que les companyies especialitzades en intel·ligència artificial musical estan aprofitant aquest accés per entrenar els seus models sense respectar el copyright.

El segell nord-americà, representant dels drets d’artistes com Aitana, Bon Jovi, David Bisbal o Miley Cyrus, ha assegurat al Financial Times que “prendrà les mesures” que calgui per defensar els drets econòmics dels músics. A més a més de contactar amb les plataformes de streaming ja citades, UMG també es planteja emprendre accions legals. “Bona part de la IA generativa està entrenada amb música popular. Podries dir: vull compondre una cançó amb una lletra com la de Taylor Swift, la veu a l’estil de Bruno Mars i que sembli una cançó de Harry Styles”, ha assenyalat el representant de la discogràfica.

L’origen del material amb què s’entrenen els models d’intel·ligència artificial generativa són un dels principals temes de debat que rodegen aquesta tecnologia. Com que s’entrenen amb grans volums d’informació no pública és molt complicat demostrar que s’ha utilitzat material protegit per copyright, però alguns professionals ja han impulsat denúncies relacionades amb aquest àmbit, com la que van fer el passat gener un grup d’artistes contra la IA Stable Diffusion. La polèmica està arribant a tots els camps artístics i també ha encès les alarmes en el món del doblatge.