La violació de dades personals a Catalunya creix un 21% durant el 2022

L’APDCAT calcula que els 150 casos han afectat almenys a 800.000 persones

Categories:

RedaccióACN

La filtració de dades relacionades amb salut i serveis socials han augmentat significativament, mentre que les d'educació s'han reduït
La filtració de dades relacionades amb salut i serveis socials han augmentat significativament, mentre que les d'educació s'han reduït | Pixabay

El 2022 es van registrar un total de 150 notificacions d’organitzacions i entitats que havien patit violacions de seguretat de dades personals, un 21% més que l’any anterior. Així ho confirma l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), que vincula un terç dels casos a ciberatacs i calcula que els casos poden haver afectat almenys a 800.000 persones, una xifra que podria ser molt superior, ja que en 15 dels avisos no s’ha pogut determinar el nombre exacte de perjudicats.

El tipus de dades més afectades per aquestes violacions de seguretat són les de contacte i identificació, que des del 2018 és la informació que més s’acostuma a filtrar. Un dels aspectes més compromesos durant el 2022 són les dades de categories especials, sobretot les vinculades a la salut i als serveis socials, que han passat de representar el 24% dels casos el 2021 al 43% de l’any passat. Aquest augment es deu a les ofensives experimentades per diversos centres mèdics catalans, com el que van rebre el passat octubre tres hospitals de Barcelona i el Baix Llobregat. En termes generals, la filtració de dades delicades ha crescut de manera sensible, passant del 2% a l’11%, però han caigut les que afecten menors d’edat (del 14% al 8%) i alumnes (del 20% al 12%).

D’acord amb l’APDCAT, l’acció que desencadena la bretxa de seguretat més habitual és l’enviament de dades per error, que representa el 27% dels casos, tot i que ha experimentat una reducció notable respecte al 2021, quan suposava el 42%. En segona posició es manté el robatori de dispositius i documentació, que puja lleument, i a continuació l’encriptació, que experimenta un augment de sis punts percentuals. Cal esmentar, també, que el 2022 la publicació indeguda a internet ha estat responsable del 4% de les violacions, mentre que l’any 2021 no es va registrar cap cas.