L’APDCAT crearà un observatori per monitorar la privacitat de les dades de la població catalana

L’entitat elaborarà estudis i enquestes d’opinió per conèixer el coneixement de la ciutadania i fomentar bones pràctiques

Categories:

Redacció

L'Observatori és una de les més de 60 accions planejades en el nou Pla estratègic de l'APDCAT
L'Observatori és una de les més de 60 accions planejades en el nou Pla estratègic de l'APDCAT | Austin Distel (Unsplash)

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha anunciat la creació de l’Observatori de la Protecció de Dades, un nou organisme encarregat de monitorar la privacitat de la informació de la ciutadania que vetllarà per la correcta implantació de la normativa actual. La nova plataforma estarà conformada per experts de l’àmbit acadèmic i professional, a més a més de membres de la societat civil.

L’Observatori s’encarregarà d’elaborar estudis i enquestes d’opinió per conèixer quin és el grau de conscienciació de la població sobre temàtiques com la protecció de dades, l’impacte de les noves tecnologies, la cessió de dades personals o els drets que tenen en aquest àmbit. Paral·lelament, la plataforma també vol servir com un espai de debat obert amb la ciutadania, en el qual es divulguin bones pràctiques en matèria de privacitat.

Aquesta iniciativa forma part del nou Pla estratègic de l’APDCAT, que dicta quines accions cal dur a terme d’aquí al 2028. El document s’estructura en cinc pilars estratègics (sensibilització, supervisió i control, prevenció, formació i innovació), els quals es volen potenciar a través de quatre palanques de canvi: aliances, talent, cultura i recursos. En total, el Pla estratègic recull més de 60 accions concretes per executar durant els pròxims cinc anys, entre les quals destaquen la creació de la primera comunitat d’aprenentatge de delegats de protecció de dades o el disseny i implementació de programes de protecció de privacitat a centres educatius i sociosanitaris.