Neix CIVIC Ai, l’associació catalana per un “accés lliure i ètic” a la intel·ligència artificial
L’entitat està impulsada per 140 professionals i acadèmics i vol implicar la ciutadania en el desenvolupament de les noves tecnologies
Categories:
140 personalitats del món acadèmic, institucional i professional català han creat CIVIC Ai, la primera associació que neix amb la missió de defensar els interessos de la ciutadania davant l’auge de la intel·ligència artificial. L’entitat s’ha presentat aquest dijous a l’Escola del Treball de Barcelona i s’identifiquen com un lobby de la societat civil per fer pressió per un accés lliure i ètic a les noves tecnologies basades en algoritmes i xarxes neuronals.
CIVIC Ai, que s’ha impulsat en un període de sis setmanes, és una resposta al llançament públic de ChatGPT el passat novembre, una eina que ja supera els 100 milions d’usuaris. “En una societat en constant i ràpida evolució, la intel·ligència artificial (IA) juga un paper cada vegada més important en la vida de la ciutadania, fet que planteja noves oportunitats, però també crea preocupacions i reptes sobre el seu impacte social, econòmic i mediambiental”, assenyala l’associació al seu manifest, que ja han signat més de 250 persones. Segons el professor de Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i un dels impulsors de l’entitat, Manel Sanromà, la nova plataforma vol implicar directament la població per evitar que “els governs o les empreses de tota la vida controlin què passa amb la intel·ligència artificial”.
En aquest sentit, CIVIC Ai vol promoure un debat “crític i participatiu” que tingui especialment en compte les comunitats més vulnerables per l’ús de la IA i els canvis socials i mediambientals que estiguin relacionats. L’associació està oberta a la participació de qualsevol ciutadà, sempre que disposi de l’aval de dues persones que ja en formin part o que en siguin col·laboradores. En total, l’entitat compta amb 12 grups de treball, centrats en temàtiques tan diverses com la ciència i la tecnologia, la comunicació i els mitjans, l’ecologia i l’energia o l’art i la cultura. La iniciativa catalana, pionera en aquest àmbit, ja ha despertat interès fora del Principat, i Sanromà ha confirmat que ja s’han posat en contacte amb persones que volen crear organitzacions similars al País Basc, Itàlia o Sud-amèrica.