Alexa continuarà sense parlar en català

Amazon descarta implementar en el curt termini la llengua al seu assistent de veu, però subratlla els “lligams locals” amb les ràdios catalanes

Categories:

RedaccióACN

Els usuaris únics d'Alexa a l'Estat espanyol van créixer un 41% el 2022, però només un 22% a Catalunya
Els usuaris únics d'Alexa a l'Estat espanyol van créixer un 41% el 2022, però només un 22% a Catalunya | Jonathan Borba (Pexels)

Amazon ha confirmat que el seu assistent de veu, Alexa, continuarà sense fer servir el català en els seus dispositius, almenys per ara. Així ho ha comunicat el responsable de negoci d’Alexa a Espanya, Andrés Pazos, en una trobada amb periodistes que ha tingut lloc aquest dimecres. El representant d’Amazon ha assegurat que “no hi ha novetats” en la implementació de la llengua catalana en el seu dispositiu de veu, malgrat que ha subratllat que “per descomptat que el català és important” per a l’empresa. “No parlem de les novetats futures, quan vingui ho explicarem. La nostra visió és ser al costat dels usuaris i en tots els idiomes possibles”, ha insistit.

Els responsables d'Amazon han destacat que, encara que l'assistent no parli català, hi ha lligams locals com ara els acords per connectar amb ràdios catalanes. L'ús de dispositius a la llar, que et poden tancar o obrir els llums o abaixar les persianes, ha crescut fins als 115 milions d'interaccions. D'altra banda, les rutines que es poden configurar quan et despertes o en entrar a una habitació han crescut un 36%, fins als 112 milions entre els usuaris catalans.

La companyia ha anunciat que els usuaris únics d’Alexa a l’Estat espanyol van créixer un 41% durant el 2022, però a Catalunya l’increment va ser només del 22%, tal com subratlla el periodista Albert Cuesta. Durant l’any passat es van registrar més de 745 milions d’interaccions amb Alexa al Principat. Barcelona és la demarcació amb més ús, seguida per Tarragona, Lleida i Girona, que malgrat ser l’última, és també la que ha registrat un creixement més elevat, del 33%.

En l’actualitat, cap dels assistents de veu dels principals fabricants tecnològics del mercat incorporen el català com a opció idiomàtica oficial, malgrat que alguns com Google Assistant han demostrat que tenen capacitat per entendre preguntes en llengua catalana. Segons una enquesta de GESOP encarregada per la Plataforma per la Llengua, un 18% dels catalans estarien disposats a canviar de sistema operatiu si pogués fer servir l’assistent de veu en català. En aquest sentit, la Generalitat treballa per crear un corpus lingüístic del català a través del Projecte Aina, un material amb què es vol entrenar les intel·ligències artificials de processament de llenguatge i que ja han adoptat companyies com Microsoft.