TikTok emmagatzemarà les dades dels usuaris europeus al continent

L’empresa xinesa obre dos nous centres de dades a Irlanda i Noruega i preveu concloure la migració d’informació el 2024

Categories:

Redacció

Els dos nous centres de dades se sumaran al que la companyia ja té a Dublín
Els dos nous centres de dades se sumaran al que la companyia ja té a Dublín | Solen Feyissa (Unsplash)

L’empresa xinesa ByteDance, la matriu propietària de TikTok, ha anunciat que obrirà dos nous centres de dades a Dublín (Irlanda) i Hamar (Noruega) per emmagatzemar les dades personals dels usuaris europeus. Aquest moviment s’emmarca dins del projecte Clover de la companyia, l’estratègia per reduir la transferència d’informació entre regions i millorar la governança de dades a Europa.

Les noves instal·lacions se sumaran al centre de dades que la companyia ja té a Dublín des de l’any passat. En l’actualitat, la informació personal dels usuaris europeus s’emmagatzema a servidors ubicats als Estats Units, amb una còpia de seguretat desada a Singapur, però la intenció és que la migració de la informació, encetada el 2021, es finalitzi el 2024. Un cop estiguin plenament operatius, els tres centres de dades suposaran una inversió anual de 1.200 milions d’euros.

Aquest moviment arriba en un context de gran desconfiança de les administracions públiques, tant europees com estatunidenques, vers a la gestió de la privacitat dels usuaris que fa TikTok. Tant és així, que a finals de 2022 el Senat dels Estats Units va prohibir l’ús de l’aplicació als seus treballadors, una actuació que ha replicat la Comissió Europea aquest 2023. Entre les mesures que el conglomerat xinès ha pres per convèncer els països occidentals es troba les que ha aplicat recentment als menors d’edat, els quals només podran fer servir l’aplicació 60 minuts al dia i tindran més proteccions de privacitat, així com un control parental reforçat.