El Sincrotró ALBA es reforça amb dos microscopis d’última generació

El nou Centre Conjunt de Microscòpia Electrònica aportarà eines tecnològiques per a la ciència de materials i la recerca biomèdica

RedaccióACN

El JEMCA incorporarà un tercer microscopi entre 2024 i 2025 finançat amb els fons Next Generation
El JEMCA incorporarà un tercer microscopi entre 2024 i 2025 finançat amb els fons Next Generation | Albert Segura (ACN)

El Sincrotró ALBA, ubicat a Cerdanyola del Vallès, ha estrenat el Centre Conjunt de Microscòpia Electrònica (JEMCA per les seves sigles en anglès, Joint Electron Microscopy Center at ALBA). La instal·lació, inaugurada oficialment aquest divendres, compta amb dos microscopis d’alta gamma pioners a l’estat espanyol. L’objectiu és estudiar la biologia estructural i els materials a escala atòmica per complementar les línies de llum del sincrotró, segons han detallat els responsables.

La primera de les dues instal·lacions que conformen el JEMCA s’anomena METCAM i està dissenyada per als professionals de la ciència de materials. Està conformat per un microscopi electrònic instal·lat al Sincrotró i per un equipament de feix d’ions utilitzat per tallar les mostres per poder estudiar-les amb resolució atòmica, que s’ubica a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

Per la seva banda, el CRIO-TERM és un microscopi pensat per la recerca biomèdica, amb usos que abracen des de l’estudi de les proteïnes implicades en el càncer fins a les teràpies per aturar la metàstasi. La principal característica d’aquestes instal·lacions és que permeten analitzar de manera molt precisa les estructures de proteïnes en 3D.

El nou centre ha tingut un cost total de 5,8 milions d’euros, la meitat dels quals els ha finançat el departament de Recerca de la Generalitat a través dels fons FEDER. D’aquests diners, 4,1 milions s’han destinat al METCAM i 1,7 milions al CRIO-TERM. Tots dos microscopis estaran oberts a la comunitat científica a través de concurrència competitiva. Addicionalment, s’espera que entre el 2024 i el 2025 es posi en marxa un tercer microscopi dedicat a estudis correlatius que es finançarà parcialment amb els fons europeus Next Generation.

Etiquetes