‘Low-code’, la peça clau per a la digitalització massiva

La formació dels equips en programació bàsica permet als departaments de Tecnologia reduir la càrrega de feina i donar valor a la transformació general

Categories:

Aida Corón

El 'low code' permet adquirir nocions de programació per treballar amb codi en entorns aliens a la tecnologia
El 'low code' permet adquirir nocions de programació per treballar amb codi en entorns aliens a la tecnologia | Unsplash

Les empreses han integrat en els seus plans de creixement l’estratègia digital. Així ho afirma el 89% de les companyies participants en l’informe 2023 CIO and Technology Executive Agenda for Catalonia elaborat per Gartner amb el suport de CIOs.cat. Els principals objectius per a aquest canvi de visió són assolir l’excel·lència operativa, fer créixer el negoci i ser els líders del mercat. Però introduir la digitalització com a element estructural en la gestió no és un dit i fet, sinó que genera resistències. Una de les claus per fer-hi front té nom i cognom: low code, o programar amb coneixements bàsics.

I és que la percepció sobre els departaments de Tecnologia i la figura dels CIOs no sempre és positiva. L’estudi conclou que un 59% de les empreses pensa que són lents, mentre que un 52% considera que el valor que s’espera que aportin les eines digitals triga massa a arribar. La falta de talent i de lideratge, l’oposició al canvi o la cultura d’empresa són alguns dels elements que se situen com a principals traves. Per això se situa el low code com la solució per donar resposta a la situació a curt termini. “Tenir coneixements de programació en àrees concretes com finances dona peu a la creació de la figura del business technologist, que no és més que una persona que produeix tecnologia lleugera sense la necessitat de formació tecnològica exclusiva”, ha apuntat el vicepresident de Rercerca de Gartner, Daniel Sánchez.

La figura del ‘business technologist’ pot ajudar a portar la programació bàsica a totes les àrees d’una empresa

Aquest nou perfil podia reduir la càrrega de feina de l’àrea tecnològica d’una companyia, ja que serien els propis departaments qui liderarien els projectes i iniciatives basats en codi que no demanin coneixements en profunditat ni d’una complexitat elevada. “El resultat és una democratització de la tecnologia perquè els experts es puguin dedicar a feines de valor afegit”, ha insistit Sánchez, qui ha assenyalat en paral·lel la creació d’estratègies que redueixin la fatiga al canvi i que creïn líders capaços de fer front a la resistència al canvi i a la frustració.

La tecnologia com a prioritat comuna

L’estudi de Gartner situa la ciberseguretat i el business intelligence com les àrees on més ha crescut la inversió. La primera ha incrementat un 80% el seu pressupost; la segona, un 62%. Ambdues són àrees que apel·len qualsevol membre d’un equip, no només als departaments de TI, per la qual cosa Sánchez ha pres les dades com a element per ratificar la importància de formar els equips de manera general: “La seguretat, les dades, el núvol... tot està migrant cap aquí i afecta qualsevol àrea d’una empresa”. Precisament els entorns amb més desinversió els darrers anys són els ERP i les infraestructures físiques heretades, com és el cas dels data centres de dades.

Fotografia: Cercle Tecnològic

Davant el nou context, el president de CIOs.cat, Luis Miguel Martín, ha celebrat la proposta d’introduir el low code, però ha alertat que no tota la responsabilitat de la transformació es pot deixar en mans dels tecnòlegs: “Es demana als departaments d’IT que deleguin tasques en altres departaments i que canviïn per revertir aquesta imatge que som lents, però no podem demanar que la responsabilitat de transformar les organitzacions delegui en nosaltres”. Una crítica que el president del Cercle Tecnològic, Joan Ramon Barrera, ha pres com una crítica constructiva, però a la qual ha respost amb la necessitat de “més diàleg”. “A vegades ens centrem massa en el vessant tecnològic, quan hauríem d’establir més converses perquè tothom pugui entendre com és d’important és la tecnologia i per què l’hem d’incloure en l’estratègia”, ha apuntat.

El sector TIC representa el 10% del PIB català i ja supera sectors tradicionals com el de l’automoció. “Som un motor de l’economia del país”, ha recalcat Barrera, “hem de fomentar que es parli de la tecnologia, que arribi als CEOs i sigui una prioritat; hem d’aconseguir ser a les taules de decisió més importants i això significa fer que la tecnologia sigui un repte comú”. El president del Cercle Tecnològic ha assenyalat la falta de talent com un dels motius pels quals no s’estén aquesta preocupació a tots els entorns: “No podem fer transferència sense professionals. Tot i que fem polítiques, no aconseguim que tinguin un resultat a curt termini”.

"Ens centrem massa en el vessant tecnològic, quan hauríem d’establir més converses perquè tothom pugui entendre com és d’important és la tecnologia”

Present a la taula de debat, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén, ha pres el guant i ha reconegut el problema de generació de treballadors qualificats. “Hem d’incidir sobretot en els més petits, especialment en les nenes que en uns anys hauran de triar una carrera tecnològica”, ha apuntat, i ha reconegut que la falta de referents que inspirin les nenes i les noies és un dels principals deures pendents.