Vicepresident i director de Tecnologia de Red Hat

Com els CIO poden construir el futur que desitgen amb el codi obert

"Mentre el programari es menjava el món, la intel·ligència artificial s'està menjant el programari"

Fa poc més d'una dècada, Marc Andreessen va dir que el programari s'estava menjant el món. Avui podem actualitzar de manera categòrica la seva cita perquè sigui més precisa: "El programari es va menjar el món". El programari s'ha apoderat dels nostres negocis i de la manera de crear valor per als clients.

Jo ho veig així: som una fàbrica de programari i ajudem les empreses a convertir-se en fàbriques de programari. Amb aquestes capacitats, es pot construir el futur que es desitja. Es pot triar on executar les aplicacions en funció de les necessitats empresarials amb la flexibilitat del núvol híbrid (basada en Linux i el codi obert). Trobar la repetició en els pipelines de producció de programari per a evitar errors humans amb una plataforma comuna com OpenShift. Es pot domar la complexitat dels sistemes distribuïts amb l'automatització mitjançant Ansible i eliminar el risc de la seguretat en les cadenes de subministrament de programari des del desenvolupament fins a la producció amb eines com a ACS.

"El programari és un negoci, i ningú podria estar en el negoci del programari sense desenvolupadors"

El programari és un negoci, i ningú podria estar en el negoci del programari sense desenvolupadors. La capacitat de passar ràpidament de l'experiment a la producció és el senyal d'identitat d'un equip de desenvolupament que sobresurt. Aquesta capacitat és encara més important quan es treballa amb el edge. Alguns dels nostres reptes de sobrecàrrega de dades s'assemblen als que hem experimentat en el desenvolupament de programari, però avui estem treballant en un nou espai, amb molta complexitat. En altres paraules, mentre el programari es menjava el món, la intel·ligència artificial s'està menjant el programari.

Això succeeix perquè ara hi ha molt de programari que interactua amb el món. Igual que les empreses es diferencien amb el programari, estan buscant idees a partir de les dades. Les empreses volen estar més orientades a les dades i estan aprofitant les dades i la IA per a aconseguir-ho; així és com podem permetre a la nostra gent prendre decisions més intel·ligents. No sols podem fer un millor ús de les dades per a prendre decisions més informades, sinó que també podem oferir millors experiències als clients incorporant intel·ligència en els productes i serveis que utilitzen els nostres clients.

"Mentre el programari es menjava el món, la intel·ligència artificial s'està menjant el programari"

Red Hat tenia els mateixos reptes, i mentre treballàvem per gestionar les nostres pròpies necessitats -o satisfer els nostres desitjos-, descobrim que no estàvem solos. Fidels a les nostres arrels, traiem el nostre treball a la llum, creant un projecte comunitari. I allà vam poder compartir el que havíem après sobre la ciència de les dades i el machine learning amb clients i partners. Aquest projecte és el hub de dades obertes, un pla per a construir una plataforma de IA com a servei. Serveix de base per a la plataforma de ciència de dades i IA que vam llançar l'any passat: Red Hat OpenShift Data Science. I com hem après, la IA no és un esforç que es fa una sola vegada i s'acaba. Es té un pipeline de desenvolupament de programari. Potser es té un pipeline de desenvolupament de IA?

Si ho pensem: el codi font és anàleg a les dades i les aplicacions desplegades són anàlogues als models de machine learning desplegats. La disciplina de passar del codi font a les proves i a la producció de programari a escala és ben coneguda. Però amb la IA, s'aplica aquesta mateixa disciplina des del desenvolupament fins al desplegament? I això ha d'ocórrer a escala.

Si considerem que una empresa mitjana està formada per uns quants milers d'aplicacions, també estarà formada per milers de models de machine learning. A mesura que les decisions es basen cada vegada més en la IA/ML, volem establir la confiança en el model que pren aquestes decisions per a tenir la seguretat de prendre mesures.

Part de la construcció d'aquesta confiança passa per:

  • Col·laboració: ajudar a construir el model
  • Transparència: entendre el que s'ha fet amb el model
  • Auditabilidad: veure quins canvis es van fer en els models i l'impacte que van tenir aquests canvis en els resultats.
"El codi font és anàleg a les dades i les aplicacions desplegades són anàlogues als models de 'machine learning' desplegats"

Per als CIOs, fa temps que va desaparèixer la tranquil·litat que proporcionaven els centres de dades i els actius informàtics que romanien fora de perill dins de les quatre parets de la seu central. L'arribada del núvol, els processadors ultraràpids, les millores en les xarxes sense fils i la difusió d'operacions remotes llunyanes, però crucials, s'han unit per a assegurar-se d'això. Però les llibertats tècniques de les quals ens aprofitem avui dia no estan exemptes de desafiaments. Aquí és on creiem que el edge computing serà transformador.

El edge computing és la capacitat de generar informació a partir de les dades i d'actuar sobre ells localment on sigui necessari. Els dispositius intel·ligents estan ampliant els límits dels llocs en els quals pot tenir lloc la computació: en la terra, en l'espai i en qualsevol altre lloc en el qual hi hagi un benefici per a una empresa o, potser, per a la pròpia humanitat.

El edge computing pot tenir lloc en o prop de la ubicació física de l'usuari o de la font de dades, ja sigui un tot terreny que circula a tota velocitat per l'autopista, els sensors que controlen una canonada de gas natural enmig del no-res o a bord d'un satèl·lit que orbita la Terra.

Això és híbrid, i això és el futur.

Amb Red Hat, les càrregues de treball poden abastar els entorns típics de TI, des dels centres de dades fins als núvols i el edge. Oferim innovació de les comunitats de codi obert que proporciona consistència amb la qual pot comptar i la flexibilitat per a triar on i com construir i implementar de manera segura les seves aplicacions i models de ML.

Parlem de seguretat. Hi ha molts riscos aquí fos: Les vulnerabilitats d'Apatxe log4j van demostrar que les empreses han de ser conscients de quin codi obert han desplegat i de com ho estan gestionant activament.

El codi obert està en gairebé el 99% de les bases de codi auditades. Ara, pensant-ho bé, crec que podem dir que "el programari de codi obert es va menjar el món". Però aquesta ubiqüitat el converteix en un objectiu: el 2021, va haver-hi un augment del 650% interanual en els atacs a la cadena de subministrament de programari dirigit a explotar les febleses de la comunitat, dels ecosistemes de codi obert.

"La clau per a l'ús empresarial del codi obert és assegurar-se que es coneix el que s'utilitza, on s'utilitza i com s'utilitza"

Sens dubte, això és el més important per a les empreses que produeixen programari. I, per descomptat, per a totes les altres empreses: mentre tots continuen construint negoci i diferenciació a través del programari. Està en el cim de les agendes dels governs de tot el món, especialment amb el continu augment del ransomware i protest-ware. Hem d'assegurar-nos que la integritat de les actualitzacions de programari està protegida i verificada al llarg de tot el cicle de vida del desenvolupament. En altres paraules, la clau per a l'ús empresarial del codi obert és assegurar-se que es coneix el que s'utilitza, on s'utilitza i com s'utilitza.