Catalunya duplica el nombre de ‘hubs’ tecnològics d’empreses internacionals en cinc anys

Els centres R+D facturen 1.400 MEUR i donen feina a 15.000 professionals qualificats

Categories:

RedaccióACN

Byer és una de les companyies que ha escollit Barcelona per al seu 'hub'
Byer és una de les companyies que ha escollit Barcelona per al seu 'hub' | Bayer

Catalunya congrega 96 centres de desenvolupament de tecnologia d'empreses estrangeres, el doble dels espais instal·lats a la capital el 2018. La seva activitat se centra en el desenvolupament de solucions innovadores a escala global i ja ha generat al territori un impacte de 1.400 milions d’euros de facturació anual, així com 15.000 llocs de feina. Les dades, recollides en l’informe Tech hub overview impulsat per la fundació Mobile World Capital, l'agència de la Competitivitat del Govern, Acció, i l'Ajuntament de Barcelona, s’incrementaran fins als 2.000 milions d’euros de facturació i els 20.000 empleats en dos anys, segons apunten les previsions.

L’ecosistema dels videojocs concentra el 32% dels centres d’innovació, seguit dels sistemes industrials (21%) i de la salut (13%). Barcelona és el punt predilecte de les companyies i concentra el 80% dels espais. Dins de la ciutat, destaca el districte tecnològic del 22@, amb el 46% dels hubs. La capital catalana competeix direcatment amb Lisboa i Madrid, tot i que París, Londres, Berlín i Àmsterdam són les predilectes per a les companyies que busquen presència al centre d’Europa.

Els videojocs, els sistemes industrials i la salut concentren més de la meitat dels ‘hubs tecnològics’ a Catalunya

Els Estats Units és el principal país d'origen de la inversió amb el 23% dels centres, si bé el 65% dels hubs prové d'empreses del continent europeu. La inversió associada a la infraestructura és d'uns 6 milions d'euros i segons, xifres de 2022, la facturació mitjana de cada centre se situa al voltant dels 15 milions d’euros.

El 40% dels hubs tenen més de 100 treballadors, tot i que s’espera que els equips creixin fins al 2025 amb la contractació de 5.000 persones. Malgrat que aquests centres tenen a les seves plantilles un nombre superior de dones que la mitjana del sector, l’escletxa de gènere encara se situa en el 30%.

De mitjana, els treballadors cobren 56.000 euros l'any, prop de 10.000 més que la mitjana del sector TIC. Malgrat que la retribució sigui elevada en comparació amb la resta del mercat, encara es queda lluny de les ofertes de París o Àmsterdam, amb un cost de vida superior.

Efecte multiplicador

El "creixement exponencial" dels últims cinc anys es pot atribuir en part al "boca-orella" entre empreses multinacionals que ja s'han instal·lat a Catalunya i han obtingut bons resultats, segons ha dit el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos. "Les dades demostren que hi ha un efecte acumulació a mesura que les multinacionals situen els hubs tecnològics i veuen que hi ha disponibilitat de talent", ha indicat el també conseller delegat d'Acció.

"El paper de la tecnologia ha passat de ser de suport al negoci a ser part principal a la pròpia estratègia de negoci en qualsevol sector, també en els que històricament es veien menys afectats com l'industrial o el farmacèutic", ha afirmat el conseller delegat de la Mobile World Capital, Francesc Fajula.

L’atraccio de talent, la disponibilitat de professionals qualificats i l’aparador del MWC són elements que fan destacar Catalunya

PepsiCo, Nestlé, Bayer, Sanofi, IBM o HP són algunes de les multinacionals que van escollir Catalunya per la capacitat d’atracció de talent i la disponibilitat de professionals qualificats. També hi ha intervingut la celebració de fires com el Mobile World Congress (MWC), la qual, segons Fajula, “és un aparador de referencia de les empreses tecnològiques que tenim a Catalunya, ha sigut el gran detonant".

L'informe ha comptabilitzat els casos en què hi ha una inversió directa de nova planta, o ampliació de capacitats productives o de servei que desenvolupin tecnologia d'abast internacional. Tenir aquests hubs internacionals implica un "efecte multiplicador sobre el propi ecosistema local" i "atreuren talent de fora", ha dit Fajula.