ASSEC4.0: Intel·ligència artificial per millorar l’assecament dels embotits

L’IRTA lidera un projecte que fa servir sensors connectats al núvol i algoritmes per controlar la humitat i temperatura de la producció

Categories:

Redacció

L'assecament és una etapa clau en la producció d'embotits, però és complicat mantenir un resultat homogeni en plantes de grans dimensions
L'assecament és una etapa clau en la producció d'embotits, però és complicat mantenir un resultat homogeni en plantes de grans dimensions | Vicente Zambrano (Imatges Barcelona)

L’assecament d’embotits curats com el fuet, la llonganissa o el xoriç és una de les fases més crítiques de la seva cadena de producció, ja que es duu a terme en espais amplis i és complicat controlar la humitat i la temperatura necessàries per al procés. És per aquesta raó que l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha encetat ASSEC4.0, una iniciativa que vol fer servir sensors connectats al núvol i big data per monitorar la qualitat dels aliments gràcies a algoritmes d’intel·ligència artificial.

El projecte s’iniciarà a les instal·lacions de l’empresa Embutidos Villamarin, on es recolliran les dades necessàries per optimitzar la fase de producció. L’objectiu és aconseguir que els resultats siguin homogenis en tots els aliments, independentment de la ubicació de l’assecador dins de la planta. En l’actualitat, sovint s’apliquen tractaments d’assecament més intensos i llargs per assegurar-se que algunes peces no quedin més humides del que haurien de ser, però és un procés que comporta una gran despesa econòmica i energètica.

Un cop obtinguda la informació necessària, l’empresa gironina Tagtio s’encarregarà d’instal·lar el sistema de sensors als assecadors d’Embutidos Villamarin, mentre que la també gironina Delsys dissenyarà el programa informàtic que agregarà totes les dades captades pels sensors en un únic document. Això facilitarà l’anàlisi de les dades, de la qual s’encarregarà l’IRTA, el responsable final de les conclusions de l’estudi. Al projecte també participaran el clúster INNOVAC com a suport en la gestió i coordinació i el clúster FOODSERVICE en la difusió.