Impulsen un sistema per optimitzar la curació d’embotits amb algoritmes predictius

Splendid Foods i Eurecat han aconseguit reduir un 20% el procés i mantenir la qualitat del producte

Categories:

ACN

Impulsen un sistema per optimitzar la curació d’embotits amb algoritmes predictius
Impulsen un sistema per optimitzar la curació d’embotits amb algoritmes predictius | ACN

El grup d'alimentació osonenc Splendid Foods ha impulsat amb el centre tecnològic Eurecat el projecte Embot-ITs, que incorpora Intel·ligència Artificial, Internet de les Coses (IoT) i analítica de dades amb el fi d‘optimitzar el procés de curació de fuets i llonganisses. S'ha utilitzat un sistema de monitoratge amb més de 300 censors a l'assecador amb què han obtingut una sèrie de dades que els ha permès reduir un 20% el temps de curació tot mantenint la qualitat del producte.

"Feia molts anys que invertíem en tecnologia, però vam veure que ens faltava informació i que amb els mètodes tradicionals no es podia aconseguir", explica el CEO de Splendid Foods, David Garcia-Gassull. El projecte s'ha centrat en el procés tècnic als assecadors on, cada un, té capacitat per assecar 64.000 peces en un sol procés. "Amb dimensions tan grans, hi ha bosses d'humitat i aire que fan que hi hagi irregularitats en el procés i que s'hagi de donar més temps perquè tot sigui més homogeni", detalla el directiu. Gràcies a aquest projecte, que s'ha allargat durant dos anys, han aconseguit "eliminar" aquestes bosses fent un seguit de modificacions a partir de la informació obtinguda.

El que es va fer va ser instal·lar més de 300 censors per analitzar en temps real i en diferents moments aspectes com la humitat i el PH per veure què passava. "Es tracta d'un sistema de monitoratge que recull les dades del procés de curació, per ser processades i analitzades" i inclou algoritmes que "detecten les possibles anomalies del procés", explica Xavier Domingo, director de la Unitat d'Intel·ligència Artificial Aplicada d'Eurecat. A partir d'aquesta anàlisi de les dades, s'ha aconseguit un "sistema intel·ligent que preveu el moment just i el més apropiat per completar el procés segons l'històric de dades recollides durant un any", detalla l'investigador de la Unitat d'Intel·ligència Artificial Aplicada d'Eurecat, Josep Pijuan.

L'empresa fa una valoració molt positiva de l'experiència. Segons el CEO de Splendid Foods, "ens ha canviat la manera d'entendre el funcionament dels assecadors i s'han creat models d'estandardització que ens han permès tenir un 10% més de capacitat productiva de mitjana". Per la seva banda, el responsable de Negoci del Sector Alimentari d'Eurecat, Ignasi Papell, remarca que "l'ús d'analítica avançada de dades i de sistemes intel·ligents de suport a la decisió en el procés productiu és una oportunitat per a les empreses del sector de l'alimentació per prendre decisions més informades i ajustades a les seves necessitats".