Microsoft incorporarà el corpus català del Projecte AINA als seus serveis

L’acord també inclou diverses mesures orientades a la digitalització de la Generalitat

ACN

El president de Microsoft España, Alberto Granados, durant la presentació de l'acord amb la Generalitat
El president de Microsoft España, Alberto Granados, durant la presentació de l'acord amb la Generalitat | Maria Asmarat (ACN)

Microsoft incorporarà els recursos del projecte AINA als seus serveis i aplicacions de veu. Així ho estableix el Protocol per al desenvolupament i la innovació en el sector TIC que han signat aquest divendres la Generalitat i la companyia tecnològica. "Tots aquests recursos que estem creant amb AINA podran ser aprofitats per empreses per tal d'incorporar el català", ha assegurat el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró .

El president de Microsoft Espanya, Alberto Granados, ha apuntat que el projecte AINA aportarà "molta més riquesa" als serveis de la companyia. "La intel·ligència artificial ja no pensa amb números, sinó amb paraules, i amb AINA pensarà en català", ha subratllat. Amb tot, els dos actors han evitat fixar una data sobre quan s’implementaran els recursos als serveis de Microsoft, ja que el projecte es troba en fase de captació de veus.

Treball en remot, serveis de la salut i talent digital

A banda del projecte AINA, el conveni entre la Generalitat i Microsoft contempla cinc eixos més orientats a la digitalització. Un dels més rellevants pretén desenvolupar models de treball híbrid i desplegar plataformes per als treballadors de la Generalitat que permetin treballar a distància. Puigneró i Granados han indicat que diversos estudis apunten que d'aquesta manera s'incideix en l'estalvi energètic i la reducció de gasos d'efecte hivernacle.

El protocol també inclou accions enfocades als serveis de la salut. Així, la Generalitat i Microsoft s'han proposat "explorar" les possibilitats que ofereix el big data, la tecnologia blockchain o la intel·ligència artificial en un sector "clau" com és la salut. Pel que fa al talent digital, preveu promoure la generació de perfils tecnològics que permetin reduir la manca de professionals que hi ha al sector. A més, el pacte contempla la posada en marxa d'una plataforma on estiguin disponibles les dades geoespecials que capturen els nanosatèl·lits de la Generalitat.