El 18% dels catalans canviarien de sistema operatiu per tenir l’assistent de veu en català
La Plataforma per la Llengua veu Google Assistant com la tecnologia amb més probabilitats d’incorporar la llengua en el futur
Categories:
Un total d’1.350.000 catalans contemplarien canviar el sistema operatiu del seu telèfon mòbil si així pogués tenir l’assistent de veu disponible en català, d’acord amb l’enquesta encarregada per la Plataforma per la Llengua a l’empresa especialitzada en sondejos GESOP. Aquesta xifra representa prop d’un 18% de la població de Catalunya i es divideix entre 925.000 usuaris d’Android i 275.000 d’iPhone.
Això no obstant, ara per ara no és una possibilitat a contemplar, atès que cap dels principals assistents de veu del mercat, com Google Assistant (Android), Siri (Apple), Alexa (Amazon) o Bixby (Samsung) té el català entre les seves llengües disponibles. Actualment, existeixen diverses iniciatives ciutadanes que treballen per potenciar la presència del català en les tecnologies de la llengua, com el corpus lingüístic de Common Voice, el projecte Aina o la comunitat NLP ComuniCat. Des del punt de vista de la Plataforma per la Llengua, Google Assistant és el que té més números per convertir-se en la primera tecnologia a incorporar el català, ja que és l’únic capaç de comprendre la llengua i també és l’assistent amb més veus parlades: prop de 50.
3 de cada 10 catalanoparlants tenen el mòbil en castellà
L’enquesta de GESOP també ha aprofundit en com té configurat el mòbil la població catalana. En aquest sentit, si discernim en funció de la llengua principal de la població, un 28,7% dels catalanoparlants tenen el telèfon en castellà i un 2,1% en anglès, la qual cosa deixa el català al voltant del 70%. Per contra, entre els castellanoparlants només el 3,6% té el sistema operatiu en català, menys fins i tot que els que el tenen configurat en anglès (un 4,2%).
Des de la perspectiva dels grups d’edat, l’estudi remarca la caiguda del català en funció de l’edat. La franja on és més habitual és entre els majors de 65 anys, el 39% dels quals tenen la llengua establerta com a principal. En canvi, el percentatge més baix és entre els joves de 16 a 29 anys, on només el 24% té el mòbil en català. La Plataforma per la Llengua no ha fet públics tots els percentatges, però assenyala que l’edat i l’elecció de la llengua als smartphones són “directament proporcionals”.