La biotecnologia i les tecnologies mèdiques lideren la captació d’inversió en salut
La ‘digital health’ encapçala la creació de ‘start-ups’, però només representa un 1,6% de la facturació de la indústria
Categories:
Una de cada quatre empreses del sector de la salut a Catalunya es dediquen a la biotecnologia, subsector que factura més de 4.000 milions d’euros al Principat, d’acord amb l’Informe de la BioRegió 2022 presentat aquest dilluns per la Generalitat. Es tracta de la segona disciplina mèdica que més inversions ha captat durant el 2022, amb un total de 185 milions d’euros, gairebé el triple dels fons recaptats durant el 2021.
La disciplina sanitària que ha aconseguit captar més inversions durant el 2022 són les tecnologies mèdiques, amb un total de 195 milions d’euros, un creixement del 86% respecte a l’any anterior. Aquest subsector concentra 201 empreses a Catalunya, un 15% de les 1.350 companyies que conformen la indústria, i factura 2.974 milions d’euros.
En l’àmbit deeptech, les entitats catalanes que hi treballen han quadruplicat la inversió captada en els últims cinc anys, la qual cosa situa Catalunya per davant d’estats com Suècia, els Països Baixos o Irlanda. L’informe destaca els casos d’InBrain Neuroelectrics, que va aconseguir captar un total de 17,5 milions d’euros, així com els de Durcal (vuit milions) i Amelia (set milions).

La ‘digital health’ lidera les ‘start-ups’ de salut
Gairebé empatada amb els serveis professionals i de consultoria en nombre d’empreses es troba la digital health, un subsector que aglomera 212 companyies (el 16% del total) i que lidera la creació de start-ups de la indústria: concentra entre el 30 i el 40% de les noves empreses emergents des del 2013, amb una mitjana de 22 noves entitats cada any. Tanmateix, aquesta especialització només factura 356 milions d’euros, l’1,6% de la facturació total de la indústria (21.976 milions), i el 2022 ha experimentat un retrocés important en la captació d’inversió, passant dels 63 milions de 2021 als 39 de l’any passat.
Pel que fa al tipus de producte, el 65,1% de les empreses que es dediquen a la digital health treballen en dispositius mèdics, mentre que un 34,9% es dedica a la creació d’apps i plataformes virtuals. En el cas dels primers, el 23% opta per solucions que mesclen el hardware i el software, mentre que un 19,7% aposta per fer només software. Les propostes in vitro representen un 8,6% dels dispositius mèdics, i els que aposten només pel hardware són el 3,9%.