El CBCat empra la ‘blockchain’ per fer transparent la petjada de carboni

El projecte Carboni Zero identifica l’impacte mediambiental de cada fase de la cadena productiva en el sector alimentari

Categories:

Redacció

El projecte permet quantificar les emissions de cada fase de la cadena alimentària alhora que es manté la confidencialitat dels processos productius
El projecte permet quantificar les emissions de cada fase de la cadena alimentària alhora que es manté la confidencialitat dels processos productius | CBCat

El canvi climàtic és un dels principals reptes que afronta la societat a escala global, i una de les indústries que més gasos amb efecte hivernacle genera és el sector de l’alimentació. Per lluitar contra aquesta situació, el Centre Blockchain de Catalunya (CBCat) ha presentat el projecte Carboni Zero, una iniciativa basada en tecnologies blockchain que aspira maximitzar la transparència sobre les emissions de carboni que produeix cadascuna de les etapes de la cadena alimentària.

L’ús de la cadena de blocs permetrà als impulsors del projecte Carboni Zero dotar d’un estàndard únic a cadascun dels actors del sistema, la qual cosa habilitarà l’entitat a quantificar les emissions finals de totes les baules de la cadena de producció. No només això, sinó que l’ús de tècniques de proves de coneixement zero (zero knowledge proof) dona la possibilitat de fer aquesta tasca mentre es garanteix l’anonimitzat de les dades, cosa que permet protegir els processos de producció i la confidencialitat de les empreses que hi participin. “Gràcies a la tecnologia blockchain, podem posar a l'abast del sector totes les eines per tal que aquestes empreses optimitzin els seus processos i contribueixin a la sostenibilitat ambiental”, ha recalcat el director executiu del CBCat, Quirze Solomó.

Segons han explicat els seus impulsors, el sector ja disposa en l’actualitat de diverses eines capaces de monitorar de manera parcial la petjada de carboni de processos industrials, però no existia cap solució integral, un buit que vol ocupar el projecte Carboni Zero. La iniciativa es pilotarà des de la subseu que el CBCat va obrir a Vic el setembre de 2021, especialitzada en el sector de l’alimentació. Al projecte hi participen les empreses Bonpreu, Noel i Llet Nostra, a més a més de Seidor, que actuarà com a col·laborador tecnològic, i el Centre Tecnològic BETA de la UVic.

Crèdits de carboni per reduir les emissions

La subseu del CBCat de Vic treballa per aconseguir que el sector agroalimentari pugui certificar les zero emissions contaminants en el mitjà termini. L’eina que han ideat per assolir aquest objectiu són els anomenats crèdits de carboni, uns certificats que podran obtenir aquelles empreses que executin accions com la pràctica de l’agricultura regenerativa o la generació d’energia elèctrica renovable. Amb els crèdits ja en funcionament, la següent etapa del projecte planteja la creació d’un mercat de compravenda d’aquests distintius, de manera que les companyies que hagin apostat per tècniques sostenibles puguin rendibilitzar la seva inversió i motivar la resta del sector a apostar per aquestes pràctiques.