Facebook i Instagram limitaran la publicitat personalitzada per a adolescents

Els anunciants ja no podran mostrar promocions en funció del gènere dels menors i només podran filtrar per edat i ubicació

Categories:

Redacció

A partir de març, els adolescents podran triar quin tipus d'anuncis volen veure menys
A partir de març, els adolescents podran triar quin tipus d'anuncis volen veure menys | cottonbro studio (Pexels)

Meta, l’empresa matriu de Facebook i Instagram, ha anunciat l’adopció d’una sèrie de mesures per limitar l’ús de la publicitat personalitzada entre els adolescents a les seves xarxes socials i un augment de la protecció de les seves dades personals. Els canvis es començaran a aplicar a partir del mes de febrer i se sumaran als aplicats a mitjan 2021, quan la companyia va configurar tots els comptes de menors d’edat com a privats per defecte i va reduir les possibilitats dels anunciats a l’hora d’arribar a aquest públic.

Una de les principals accions que Meta ha desvelat és que les empreses anunciants ja no podran dissenyar publicitat en funció del gènere dels menors d’edat, i només podran fer servir com a variables l’edat i la ubicació en què es troben. “Reconeixem que els adolescents no estan necessàriament tan equipats com els adults per prendre decisions sobre com les seves dades en línia s'utilitzen per a la publicitat, especialment quan es tracta de mostrar-los productes disponibles per comprar”, assenyala l’empresa en el seu comunicat.

D’altra banda, tant Facebook com Instagram començaran a integrar a partir de març noves opcions perquè els adolescents puguin controlar els anuncis que veuen. Ambdues aplicacions incorporaran una secció de preferències publicitàries, des de la qual podran determinar sobre quins temes prefereixen veure més o menys publicitat. Aquesta opció se suma a la restricció ja existent sobre determinades tipologies d’anuncis per als menors d’edat, com són l’alcohol, els productes financers o els articles per perdre pes.

En línia amb la nova regulació europea

Aquest moviment apropa les xarxes de Meta a les noves regulacions que prepara la Unió Europea, les quals volen protegir la privacitat de la ciutadania i limitar l’ús de la publicitat personalitzada a internet. De fet, l’empresa ha estat sancionada recentment amb una multa de 390 milions d’euros per l’ús d’aquesta pràctica, que es va intentar justificar a través dels termes i condicions de sengles plataformes. Mesos abans, Meta també va rebre una multa de 405 milions d’euros per no protegir correctament la privacitat dels menors a Instagram, en especial dades com el número de telèfon o el correu electrònic.