Aquests són els invents més innovadors de l’any segons la CES

La principal fira tecnològica del món selecciona els productes amb millors idees que s’han comercialitzat durant l’any 2022

Categories:

Redacció

La CES és una de les fires tecnològiques més rellevants de tot el món
La CES és una de les fires tecnològiques més rellevants de tot el món | CES

Un any més, la ciutat de Las Vegas (Nevada, Estat Units) acull del 5 al 8 de gener la CES 2023, una de les fires tecnològiques més importants del món. L’esdeveniment és l’escenari que moltes marques escullen per presentar les seves darreres novetats, com és el cas de PlayStation amb el seu Project Leonardo, però també és un espai per reconèixer els invents més innovadors que s’han llançat al mercat durant els darrers 12 mesos. Aquesta és la funció dels Innovation Awards, uns guardons que enguany s’han atorgat a més d’una desena de dispositius i nous productes en diverses categories, entre els quals seleccionem els més destacats.

La ‘moneda’ que detecta malalties de pulmó

Les malalties pulmonars són un dels grans problemes sanitaris de la societat actual, raó per la qual moltes start-ups investiguen nous mètodes per detectar-les i tractar-les. Un d’ells és AeviceMD, un wearable de la mida d’una moneda que automatitza la tasca dels estetoscopis tradicionals. El dispositiu es col·loca a la pell i incorpora un sensor que és capaç d’identificar afeccions com l’asma o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) a través del so dels pulmons i altres indicadors biològics.

‘Wearables’ per millorar la salut dels treballadors

Els entorns de treball han anat augmentant la seva seguretat física amb el pas dels anys i l’automatització de les tasques més arriscades, però alguns sectors encara tenen alguns perills associats. És el cas, per exemple, de la fatiga o les lesions musculars en llocs de treball que requereixen una alta càrrega física. Per combatre aquestes solucions, German Bionic Systems GmbH ha dissenyat un exoesquelet anomenat Cray X que ajuda els treballadors en diverses tasques: l’aparell afegeix un pes a la part baixa de l’esquena per compensar els esforços a l’hora d’aixecar objectes pesats, i també té un sistema d’ajuda a l’hora de caminar per tal d’evitar l’acumulació de fatiga.

Una ‘pantalla’ per a persones amb discapacitats visuals

L’accessibilitat és una de les característiques sovint més oblidades per la indústria, però també hi ha empreses dedicades a visibilitzar i promoure solucions que democratitzin l’accés a la tecnologia. En el cas de les discapacitats visuals, Dot Incorporation suma el seu granet de sorra amb Dot Pad. Aquest dispositiu consta d’una pantalla tàctil que, a través d’intel·ligència artificial, és capaç de transformar en temps real qualsevol imatge o recurs gràfic en un format que es pugui llegir de manera tàctil. En total, el dispositiu consta de 320 cèl·lules de vuit pins, 300 de les quals es destinen a traduir imatges, mentre que les 20 inferiors són un traductor de text a braile. El Dot Pad té una bateria d’11 hores de durada i es pot connectar fàcilment amb qualsevol dispositiu a través de Bluetooth.

La cadira de rodes del futur ja és aquí

La categoria d’accessibilitat és una de les poques que compta amb més d’un guanyador, i és que Dot Pad comparteix premi amb el Model A del vehicle autònom de WHILL, la darrera iteració d’una companyia especialitzada en transports elèctric per a persones amb mobilitat reduïda. Aquest dispositiu fa servir la darrera generació de tecnologies de sensòrica i prevenció de col·lisions per oferir l’alternativa perfecte a les cadires de rodes de tota la vida. No només és autònoma i elèctrica, sinó que també incorpora rodes omnidireccionals i una bateria de llarga durada. A més, l’empresa ofereix diversos models de vehicles, des d’aquells pensats per viatges de llargues distàncies fins als més compactes i versàtils.

Acampades amb energia sostenible

En una societat tan tecnificada com la que vivim, anar d’acampada pot ser interpretat com un sinònim d’alunyar-se de les màquines per tenir un contacte més directe amb la natura. Si bé això és cert, la tecnologia també ens pot ajudar, des d’un segon pla, a millorar aquestes experiències. L’empresa Jackery s’ha especialitzat en la creació de solucions per proveir energia solar de forma domèstica, i una de les seves darreres propostes és la Jackery LightTent-AIR. Es tracta d’una tenda de campanya inflable que incorpora de manera orgànica plaques solars en el seu disseny, de manera que és capaç de proveir l’electricitat necessària als seus usuaris per carregar o fer servir tota mena d’electrodomèstics.

Votacions blindades amb ‘blockchain’

La blockchain és mencionada constantment com una de les tendències tecnològiques més prometedores pels pròxims anys, sobretot per les seves aplicacions relacionades amb la seguretat. És en aquesta tecnologia en què es van basar la companyia Zkrypto i la Hanyang University per crear zkVoting, que promocionen com l’aplicació de votació més segura del món. El funcionament és molt fàcil d’entendre: baixes l’app, et registres, reps un codi i votes. La part interessant es troba en el codi en qüestió, una clau encriptada amb tecnologia pròpia que es penja en una blockchain pública, de manera que qualsevol pugui validar l’autenticitat de tots els vots sense necessitat de desencriptar la clau i desvelar qui ha votat què.