El Menut es posarà en òrbita el 3 de gener

El segon nanosatèl·lit de la Generalitat es llançarà des de Cape Canaveral (Florida) en un coet de SpaceX

Categories:

Redacció

El nanosatèl·lit Menut pesa menys de 10 kg
El nanosatèl·lit Menut pesa menys de 10 kg | Cedida

El Menut, el segon nanosatèl·lit de la Generalitat dins l’estratègia NewSpace, s’enlairarà finalment aquest dimarts 3 de gener, segons ha confirmat l’Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). El dispositiu es llançarà des de Cape Canaveral (Florida, Estats Units) a bord d’un coet Falcon 9 de SpaceX, la companyia fundada per Elon Musk. L’esdeveniment es podrà seguir en directe des de la pàgina web de la secretaria de Polítiques Digitals.

El nanosatèl·lit, que ha estat desenvolupat per l’empresa catalana amb seu al Regne Unit Open Cosmos, està conformat per sis unitats de cubs de 10 cm3 i incorpora una càmera de darrera generació que li permet obtenir imatges des de l’espai de diferents bandes espectrals. Un cop es trobi en òrbita, el Menut s’incorporarà a la flota internacional Open Constellation, una infraestructura compartida de satèl·lits d’observació que busca recaptar informació per combatre els reptes mediambientals del planeta. En particular, les dades que reculli la nau catalana es podran emprar per analitzar la productivitat dels cultius, prevenir incendis forestals o gestionar les sequeres, entre altres aplicacions.

La indústria espacial ha experimentat un creixement en els darrers anys a Catalunya, que ja compta amb gairebé 100 empreses i més de 1.500 treballadors al territori. L’àmbit del new space, que engloba les iniciatives privades a petita escala que desenvolupen tecnologies de darrera generació, ja suposa el 20% de la indústria i preveu multiplicar per quatre la seva facturació i ocupació en els pròxims cinc anys. L’executiu català vol fomentar aquesta especialització al territori a través de l’Estratègia NewSpace, des de la qual el 2021 ja va impulsar el llançament d’un primer nanosatèl·lit a l’espai, l’Enxaneta.