ÉireSpás, Agropixel i Hemav s’emporten la 12a edició de l’SmartCatalonia Challenge
El concurs consistia a desenvolupar propostes per a l’observació de la Terra basades en tecnologia ‘new space’
Categories:
Les empreses catalanes ÉireSpás, Agropixel i Hemav han guanyat la dotzena edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta impulsat pel Departament d’Empresa i Treball i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). En aquesta ocasió, la competició s’ha centrat a desenvolupar solucions per a l’observació de la Terra basades en tecnologies new space i ha comptat amb un total de nou finalistes. Els tres projectes escollits rebran un premi econòmic de 15.000 euros per impulsar una prova pilot de la seva idea en col·laboració amb l’ICGC.
L’SmartCatalonia Challenge proposava tres reptes diferents, per cadascun dels quals s’ha escollit un guanyador. El primer d’ells demanava una solució que ajudés a millorar l’estudi de la línia del litoral català, i la que més ha convençut al jurat ha estat la suggerida per ÉireSpás. La companyia ha emprat una sèrie d’algoritmes publicats recentment en revistes científiques que permeten calcular la línia de costa i altres característiques d’interès. Un aspecte rellevant d’aquesta proposta és que tota la informació recaptada s’emmagatzema en una base de dades oberta que es podrà connectar a altres programaris ja existents.
El segon repte consistia a desenvolupar una tecnologia que permetés avaluar i controlar l’impacte en catàstrofes de produccions agrícoles. En aquest cas, la guanyadora ha estat la proposta d’Agropixel, la qual fa servir imatges captades per satèl·lit i un sistema de teledetecció a nivell de terra per fer un seguiment dels danys que causen les gelades als camps i conreus.
Finalment, el tercer objectiu es basava a impulsar la presa de consciència de les pastures per al pasturatge regeneratiu, una fita assolida per Hemav en col·laboració amb Ixorigué. Les companyies han elaborat un quadre de comandament que monitora setmanalment l’estat de sequera de les pastures a través de mapes de calor que localitzen la posició dels animals del ramat. A més a més, aquesta eina es complementa amb un model predictiu de l’estat de les pastures.