15 MEUR per assentar les bases del futur internet quàntic

L’ICFO coordina un programa europeu d’investigació de tecnologies quàntiques en què participen cinc universitats i instituts de recerca catalans

Categories:

Redacció

El projecte té una durada de tres anys i està finançat pels fons Next Generation i pel departament de Recerca i Universitats
El projecte té una durada de tres anys i està finançat pels fons Next Generation i pel departament de Recerca i Universitats | David Latorre Romero (Unsplash)

Sis universitats i instituts d’investigació de Catalunya participaran en el nou Programa europeu de recerca de comunicacions quàntiques, una iniciativa coordinada per l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) que durant tres anys treballarà en el desenvolupament de les tecnologies quàntiques que faran possible l’anomenat internet quàntic. El projecte té una durada de tres anys i un finançament de 15 milions d’euros, 9,7 milions dels quals provenen dels fons Next Generation i 5,3 milions han estat aportats pel departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya.

L’internet quàntic és la futura xarxa europea que connectarà tots els sistemes del continent que operin amb aquestes tecnologies, com ara ordinadors, processadors, simuladors i sensors. Es tractarà d’una xarxa de telecomunicacions convencional reforçada amb elements quàntics que permetran, entre altres beneficis, reforçar la ciberseguretat dels intercanvis d’informació. El fi del programa és desenvolupar aquests elements, que actualment no es troben disponibles al mercat, a partir de l’exploració de tècniques com la computació i sensors, repetidors i memòries quàntiques.

Paral·lelament a la creació d’aquestes solucions, el projecte també investigarà noves tecnologies per a la distribució ultraprecisa de senyals de temps i s’impulsarà la formació de personal i la transferència de coneixement al mercat amb la voluntat de fomentar la creació de noves empreses basades en tecnologies quàntiques, seguint el camí ja iniciat per companyies catalanes com Quside, Luxquanta, Qurv i Qilimanjaro.

Els participants del programa de recerca de comunicacions quàntiques són l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).