Catalunya posa la primera pedra de la xarxa de seguretat quàntica

L’ICFO ha desenvolupat un sistema d’encriptació basat en protocols QKD que blindaran les telecomunicacions del país

Categories:

Redacció

Polítiques Digitals ha finançat amb 1,2 MEUR el desenvolupament del futur anell quàntic de Barcelona
Polítiques Digitals ha finançat amb 1,2 MEUR el desenvolupament del futur anell quàntic de Barcelona | StockSnap (Pixabay)

L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) ha dut a terme amb èxit la primera prova pilot de la futura xarxa metropolitana de telecomunicacions quàntiques. El sistema s’ha desenvolupat amb tecnologia catalana i s’ha finançat amb 1,2 milions d’euros aportats pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. Aquest primer testatge ha consistit en l’establiment d’un enllaç de comunicació quàntica entre les seus de l’ICFO, a Castelldefels, i del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), a l’Hospitalet de Llobregat.

El sistema ha estat desenvolupat per la spin-off de l’ICFO LuxQuanta i es basa en la distribució quàntica de claus (QKD), un protocol de comunicació que fa servir un mètode de xifratge que consisteix en crear una clau de seguretat a partir de la codificació dels bits aleatoris en els fotons. A diferència dels mètodes d’encriptació tradicionals, que s’inspiren en algoritmes matemàtics, aquesta tècnica permet detectar qualsevol intent d’intercepció en l’intercanvi de claus, ja que els estats quàntics no poden clonar-se ni copiar-se. La tecnologia està ideada per poder-se transmetre a través de les actuals xarxes de fibra òptica i fins i tot a través de l’espai.

L’objectiu de la iniciativa era enfortir la seguretat de l’actual xarxa de telecomunicacions de la Generalitat sense haver de substituir la infraestructura física en què es basa, així com avançar en la democratització de la tecnologia quàntica amb solucions a baix cost. Després d’aquesta primera prova pilot, l’ICFO avançarà cap al desplegament de l’anell quàntic de Barcelona, que envoltarà físicament la capital catalana per connectar infraestructures i equipaments claus del país. En el futur, es preveu que el sistema es connecti via terrestre i satèl·lit amb altres localitzacions estatals i internacionals, ja que forma part de la infraestructura paneuropea de comunicacions quàntiques (EuroQCI), una xarxa que es desenvoluparà en els pròxims 10 anys per garantir la màxima seguretat en les telecomunicacions europees.