Vottun i els Mossos sumen forces per monitorar criptomoneders confiscats

La solució creada per la ‘start-up’ catalana, especialitzada en ‘blockchain’, permet millorar la transparència i la seguretat en la gestió de divises digitals

Categories:

Redacció

La solució de Vottun millora la traçabilitat dels diners dels criptomoneders confiscats
La solució de Vottun millora la traçabilitat dels diners dels criptomoneders confiscats | Kanchanara (Unsplash)

La start-up catalana Vottun, especialitzada en el desenvolupament de programari relacionat amb la blockchain, ha creat una eina que permet controlar els moviments dels criptomoneders que han estat confiscats per la policia. La solució, que s’ha desenvolupat amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra i el suport econòmic d’ACCIÓ, facilita la traçabilitat dels diners, la qual cosa permet controlar millor d’on provenen els fons i evitar intercanvis amb fonts fraudulentes.

Només el 2021 es van registrar a Catalunya més de 40.000 denúncies relacionades amb estafes produïdes a internet, raó per la qual els Mossos van anunciar a principis de 2022 la creació d’una comissaria virtual per lluitar contra el cibercrim. De fet, aquest mateix mes de novembre la policia catalana ha participat en una operació internacional per desarticular una xarxa d’estafes a través de criptomonedes des d’Albània. En aquest context, la iniciativa va sorgir “per donar resposta a les necessitats del cos per accedir a una solució independent de qualsevol criptomoneda o blockchain”, d’acord amb la cofundadora de Vottun, Marta Vallès.

L’eina que ha desenvolupat la start-up catalana es basa en quatre elements: un protocol d’actuació en la confiscació de criptoactius, una eina de congelació i emmagatzematge de les divises digitals confiscades, un sistema de custòdia controlat per Vottun i un sistema d’exchange que permeti la transferència a euros. L’empresa ha dut a terme una primera prova pilot del software en un període de tres mesos, que ara es troba en fase d’avaluació pels Mossos d’Esquadra. Segons Vallès, el projecte “ha permès posicionar Vottun com a líder en la gestió integral de criptoactius, així com a proveïdor de referència de gestió de criptomonedes per a cossos policials, entitats judicials i agències tributàries”.

Fundada el 2018 a Barcelona, Vottun és una empresa emergent coneguda per la seva plataforma digital, que defineixen com “el Wordpress de la Web3”. La idea és que qualsevol companyia pugui aplicar tecnologies blockchain sense la necessitat d’incorporar experts especialitzats en ella en els seus equips. “Amb la nostra plataforma oferim serveis de traçabilitat, certificació de processos o de títols educatius i formatius, economia circular, credencials, NFT, tokenització, certificació digital instantània, o pagaments instantanis entre empreses”, explica Vallès. La companyia ha estat reconeguda amb diversos premis, com el de la millor start-up de l’any 2020 per la xarxa 22@Network o com una de les 16 empreses més disruptives de Catalunya del 2021, segons la Catalonia Exponential Leaders d’ACCIÓ.