L’Hospital del Mar aplica la IA per millorar la planificació de radioteràpies

L’eina basada en aprenentatge automàtic aconsegueix reduir el temps de preparació un 55%

Categories:

RedaccióACN

L'Hospital del Mr s'ha convertit en el primer centre clínic de l'Estat espanyol en aplicar aquestes tecnologies en l'oncologia radioteràpica
L'Hospital del Mr s'ha convertit en el primer centre clínic de l'Estat espanyol en aplicar aquestes tecnologies en l'oncologia radioteràpica | @hospitaldelmar (Twitter)

L'Hospital del Mar de Barcelona ha començat a utilitzar tecnologies basades en intel·ligència artificial (IA) per planificar les radioteràpies als pacients amb càncer de pulmó. En concret, el centre empra un sistema basat en aprenentatge automàtic que selecciona quines àrees del cervell cal irradiar per evitar la metàstasi, però protegint l’hipocamp per evitar efectes secundaris del tractament, com les pèrdues de memòria. D’acord amb els resultats de l’estudi, publicat a la revista científica Clinical and Translational Oncology, la solució permet reduir un 55% el temps de planificació i ajustar millor la radiació que rep el pacient.

Amb aquesta iniciativa, l’Hospital del Mar s’ha convertit en el primer centre clínic de l’Estat espanyol en fer servir tècniques de machine learning en procediments radioteràpics. L’eina s’anomena Hippo-Mar i s’ha creat amb el programari RapidPlan de l’empresa estatunidenca Varian Medical Systems. L’algoritme s’ha entrenat a partir de les dades de 44 pacients, i posteriorment s’ha validat amb 10 altres usuaris, casos en què els professionals van fer servir l’Hippo-Mar per fer la planificació de la radioteràpia i després van comparar-ne els resultats amb el pla generat pels dosimetristes de l’hospital.

La doctora Núria Rodríguez de Dios, metgessa adjunta del Servei d'Oncologia Radioteràpica i autora principal de l'estudi, destaca que aquestes eines són “més eficients, permeten reduir el temps de planificació i que els pacients siguin visitats i tractats el mateix dia, sense haver d'esperar”. També creu que el model té és capaç de “crear plans de tractament d'alta qualitat sense dependre de l'experiència o l'habilitat del dosimetrista o dels físics”. Per la seva banda, el físic mèdic i coautor del treball Òscar Pera apunta que les tècniques d'aprenentatge automàtic tenen “un gran futur en l'àmbit hospitalari” per donar suport als professionals. “Aquesta tecnologia presenta grans oportunitats, però també grans reptes que els professionals haurem d'enfrontar”, recalca.

Els impulsors del projecte defensen que el sistema es pot exportar de forma fàcil a altres hospitals, fins i tot a centres que tinguin menys experiència en procediments complexos de radioteràpia. L'algoritme és capaç d'aprendre cada vegada que planifica un cas i això fa que la seva adopció sigui útil i no calgui disposar de personal amb coneixements avançats. A la vegada, pot facilitar la recerca en el camp de l'oncologia radioteràpica, ja que permetrà tractar amb un estàndard comú els pacients i obtenir resultats mesurables tot i procedir de diferents centres.