El Govern espanyol prepara un sistema d’alertes públiques per SMS per a emergències

La conselleria d’Interior postula Tarragona com a prova pilot de la nova tecnologia ‘Cell Broadcasting’

Categories:

RedaccióACN

El Departament d'Interior proposa realitzar la prova pilot a Tarragona, arran de l'accident petroquímic a la planta d'IQOXE del 2020
El Departament d'Interior proposa realitzar la prova pilot a Tarragona, arran de l'accident petroquímic a la planta d'IQOXE del 2020 | Roger Segura (ACN)

Els ministeris d’Interior i d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital del govern espanyol han signat un acord per impulsar la creació d’un sistema d’alertes públiques davant de grans catàstrofes o amenaces imminents per a la població. La comunicació amb la ciutadania es durà a terme a escala massiva a través de notificacions a telèfons mòbils, previsiblement mitjançant SMS Cell Broadcasting, i es complementarà amb els senyals acústics tradicionals d’escala local. El nou projecte serà finançat pels fons econòmics del Pla de Recuperació, ideat per aquesta mena de reformes estructurals.

Aquest tipus de sistema de comunicació d’emergències no és nou, i ja s’implementa als Estats Units i en diversos països europeus. De fet, la Unió Europea estableix al seu Codi Europeu de Comunicacions Electròniques que tots els estats membres hauran de tenir en funcionament un sistema d’aquestes característiques abans del 21 de juny de 2022. El govern espanyol no ha especificat els terminis del projecte, però assegura que “pròximament” es licitarà el desenvolupament del servei, que s’integrarà dins de la Xarxa d’Alerta Nacional (RAN) de Protecció Civil.

Prova pilot a Tarragona

Per la seva banda, el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ha proposat Tarragona com a espai per a realitzar la futura prova pilot del sistema. L’elecció ve motivada pel risc d’accidents químics contemplats dins del Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya/Tarragona (Plaseqta), així com per possibles inundacions o terratrèmols. Després de l’accident a la planta petroquímica d’IQOXE del gener de 2020, l’aleshores conseller d’Interior, Miquel Buch, va reclamar la implementació d’un sistema Cell Broadcasting per alertar la població de futurs sinistres, atès que es tracta d’una competència estatal.