Can Ruti executa les primeres mastectomies robòtiques de l’Estat espanyol

L’ús d’una plataforma tecnològica millora la precisió i l’ergonomia dels cirurgians i redueix les lesions a la pell de les pacients

Categories:

Redacció

Es tracta de la primera vegada que s'utilitza aquesta tècnica a l'Estat espanyol
Es tracta de la primera vegada que s'utilitza aquesta tècnica a l'Estat espanyol | Hospital Universitari Germans Trias

L’Hospital Universitari Germans Trias de Badalona, situat a l’antiga finca de Can Ruti, ha realitzat amb èxit les primeres mastectomies robòtiques de l’Estat espanyol. L’extirpació i posterior reconstrucció de les mames és una tècnica que tradicionalment s’executava amb cirurgia oberta, però que recentment s’ha començat a fer per via endoscòpica, amb l’ús de microcàmeres. La intervenció de l’Hospital Germans Trias va una passa més enllà amb l’ús d’una plataforma tecnològica que minimitza les ferides.

Això és possible gràcies a uns instruments que tenen la capacitat de fer múltiples moviments, a més a més de disposar d’una imatge més ampliada i en 3D. Aquests elements milloren la precisió i l’ergonomia dels cirurgians, fet que comporta un nombre més reduït de lesions a la pell i, per tant, un impacte molt menor en l’estètica de la pacient (la cicatriu es limita a una petita incisió a l’aixella). Cal tenir en compte que el programari es troba encara en fase d’estudi, especialment en l’àmbit de recuperació de les persones, però els primers estudis ja indiquen la possibilitat que l’ús de cirurgies menys invasives en el càncer de mama pot reduir les complicacions postoperatòries.

Els professionals de l’Hospital Germans Trias han operat dues dones amb aquesta tècnica: una amb lesions precursores de càncer de mama i una altra amb una neoplàsia que s’ha extirpat i reconstruït amb una pròtesi. Ambdues intervencions han estat liderades per les cirurgianes Lidia Blay i Icíar Pascual, membres del Servei de Cirurgia General, amb el suport dels professionals de la Unitat de Patologia Mamària. “Ha estat una decisió molt encertada, vist com va anar l'operació, l’estat del teixit extirpat i com m’estic recuperant”, reconeix una de les pacients, que ara nota més sensibilitat de l’esperada a la mama i espera que el seu cas “ajudi a altres dones a optar per aquest procediment”.