El nou iOS 16 incorpora un lector de veu en català

L’assistent de veu Siri encara no funciona amb la llengua, però la nova funcionalitat d’accessibilitat permet llegir textos en veu alta

Categories:

Redacció

El sistema operatiu ofereix dues veus masculines, una valenciana, i una de femenina, a més a més de les veus en gallec i euskera
El sistema operatiu ofereix dues veus masculines, una valenciana, i una de femenina, a més a més de les veus en gallec i euskera | picjumbo.com (Pexels)

La nova versió del sistema operatiu d’Apple, iOS 16, es troba disponible des d’aquest dilluns a tots els dispositius compatibles, i una de les principals novetats que incorpora per als usuaris és la possibilitat de llegir textos amb veus en català, euskera i gallec, segons han avançat a Applesfera. Això no vol dir que l’assistent de veu Siri estigui disponible en la llengua, però sí que és un pas endavant per la incorporació de l’idioma en l’àmbit de les tecnologies del llenguatge.

Per activar aquesta opció, cal accedir als ajustaments del dispositiu i, des d’allà, seguir el següent camí: accessibilitat, contingut llegit i veus. En aquest apartat es troben totes les veus disponibles per poder llegir textos escrits. En català hi ha tres opcions: dues veus masculines, anomenades Jordi i Pau (aquesta, valenciana), i una de femenina, sota el nom de Montse. En gallec i euskera només hi ha disponibles veus femenines, batejades Carmela i Mirem, respectivament.

Aquesta novetat se suma a la resta de característiques que incorpora iOS 16, com són les noves pantalles de bloqueig, els fons de pantalla, els nous modes de concentració o les noves funcionalitats d’aplicacions com Apple Pay, Maps, Home, Libros, Safari o Fitness. El software és compatible amb la gamma principal d’iPhone a partir de l’iPhone 8 i 8 Plus, així com en els iPhone SE de segona i tercera generació. Els iPhone 7 i els iPhone SE de primera generació són els que es queden sense actualització, mentre que els nous iPhone 14 la portaran instal·lada de base.