Garantir la seguretat de les dades amb fengshui digital

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya llança una campanya per promoure un canvi en l’ús i gestió de les dades a internet

Categories:

Redacció

Gestionar bé les dades i garantir-ne la seguretat són la clau
Gestionar bé les dades i garantir-ne la seguretat són la clau | Sigmund / Unsplash

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya (ACC) llança un programa per divulgar sobre els riscos i la seguretat a la xarxa basada en un canvi d’hàbits en l’ordre i gestió de la informació. La campanya, anomenada Fengshui Digital, posa a l’abast de tothom una sèrie de materials divulgadors com articles, podcasts, un kit per crear credencials robustes i metodologia per endreçar i protegir les dades. Tal com assenyala l’organisme, busca “transformar una part del dia a dia de les
persones a través de l’ordre i de mètodes útils que els facilitaran la gestió de la informació i de les contrasenyes.
D’aquesta manera, es vol explicar la ciberseguretat com una eina per contribuir al benestar de la ciutadania”.

El material didàtic s’estructura en tres àmbits. El primer se centra en la gestió dels accessos segurs per garantir la confidencialitat de les contrasenyes amb la protecció de tots els tipus de credencials, aplicant el doble (2FA) i múltiple factor d’autenticació (MFA) i assegurant una bona gestió per preservar la informació important. El segon se centra en la gestió de la informació per dotar la ciutadania d’eines que els permetin ordenar el material i emmagatzemar-lo de forma segura. El tercer bloc s’especialitza en la gestió de problemes per aprendre a reaccionar davant certes incidències tecnològiques com la migració de la configuració d’un dispositiu o l’autorització de l’accés a tercers en els serveis digitals.

De la mà de l’administració local

La iniciativa compta amb la col·laboració dels ajuntaments d’Amposta, Manlleu, Molins de Rei, Mollerussa, Sant Feliu de Guíxols, Sant Sadurní, la Seu d’Urgell i Valls, i està oberta  a la resta d’administracions locals, tot i que les viles i ciutats que inicien ara la campanya faran seguiment de les accions per a la millora contínua de la integració de la cultura de la ciberseguretat a la societat.

El Fengshui Digital és una de les campanyes que s’emmarca entre les diferents accions dels Hàbits Cibersaludables, promoguts des de 2018 per Internet Segura. A través dels canals InternetSegura.cat i els canals dels membres de la Comissió Interdepartamental Internet Segura (creada per Acord de Govern de la Generalitat de Catalunya el 2018) s’impulsen consells i recomanacions per construir una societat digitalment avançada i protegida, capacitada i conscient que la seguretat en la tecnologia és un factor determinant en un univers hiperconnectat.