Digitalització: una eina de “supervivència”

El teletreball, la telemedicina, el transport o el consum d’oci són les àrees amb més transformació tecnològica

Categories:

Redacció

La covid-19 ha accelerat el procés de transformació tecnològica en tots els sectors
La covid-19 ha accelerat el procés de transformació tecnològica en tots els sectors | Karolina Grabowska / Pixabay

La covid-19 ha canviat totalment els hàbits de consum cap a una societat més digitalitzada, especialment en les àrees relacionades amb la feina, el consum d’oci, la telemedicina, el transport i l’habitatge, segons un estudi elaborat per l’Institute for Business Value (IBV) d'IBM. La companyia tecnològica assenyala en un comunicat que l’acceleració en el procés d’introducció de la tecnologia ja no és només una “eina competitiva”, sinó que ja és una “eina de supervivència”.

Teletreball

La tornada a la feina és un dels elements que més preocupa. El 60% dels enquestats assenyala que les organitzacions haurien d’establir protocols de comunicació respecte a les mesures i considera que hi hauria d’haver distanciament social. La meitat també reclama que les empreses incloguin ajudes per tenir cura dels fills en el context de crisi.

En aquest sentit, el teletreball s’ha posicionat ja com una demanda. El 70% dels participants en l’estudi voldria mantenir aquesta pràctica de manera ocasional i un 50% reclama que sigui habitul. No obstant això, la preferència pel teletreball és més acusada als Estats Units, ja que només el 19% dels espanyols assenyala que li agradaria seguir mantenir la feina a distància exclusivament, comparat amb el 34% dels estatunidencs. A més, el 17% dels enquestats afirma que desitja tornar a temps complet i de manera contínua a l'oficina, comparat amb el 9% dels treballadors estatunidencs que indiquen aquesta preferència.

Només el 19% dels espanyols vol mantenir el teletreball

Una altra qüestió que ha analitzat l'estudi és la possibilitat de modificar el lloc de residència a causa de la pandèmia. En general, els espanyols estan igualment dividits a migrar a zones urbanes o sortir d'elles. Per contrast, els estatunidencs es defineixen 2 a 1 a favor de sortir de les zones urbanes, consistentment amb una major preferència del teletreball.

Mobilitat urbana

Respecte a l'impacte de la pandèmia en les opcions de transport dels enquestats, l'estudi conclou que s'ha produït una important transformació als hàbits dels usuaris: 1 de cada 10 diu que no utilitzarà el transport públic i un 36% que l’utilitzarà menys.

Un 36% menys de la ciutadania agafarà el transport públic

El servei d'automòbil compartit també s'està veient afectada: més del 40% ha afirmat l’usarà menys o no l’agafarà en absolut, mentre que un 30% afirma que utilitzarà més el seu propi vehicle i un de cada cinc que l'usarà com a única forma de transport. Respecte als taxis, 1 de cada 10 assenyala que no els utilitzarà més.

Telemedicina

Segons l'estudi, la covid-19 ha incrementat la demanda de la telemedicina o serveis remots de salut. Abans de la crisi, 1 de cada 4 utilitzava la telemedicina per accedir a un professional mèdic. Ara un 40% dels enquestats afirma haver utilitzat aquest servei remot i el 51% indica que prefereix continuar usant aquesta opció.