El Cercle Tecnològic premia l’impacte social de la tecnologia

La fundació organitza uns guardons per reconèixer la capacitat transformadora de projectes catalans en el sector primari, industrial i de serveis

Categories:

Marc Vilajosana

Els Catalunya Impacta han premiat les propostes de la IGP Poma de Girona, Applus+ IDIADA i Elem Biotech
Els Catalunya Impacta han premiat les propostes de la IGP Poma de Girona, Applus+ IDIADA i Elem Biotech | Cercle Tecnològic

La fundació Cercle Tecnològic ha celebrat la primera edició dels Catalunya Impacta, uns premis que volen reivindicar aquelles iniciatives empresarials que transformen l’economia i la societat del Principat a través de la tecnologia. Els guardons, emmarcats dins del Baròmetre del sector tecnològic que elabora anualment la institució, s’han entregat aquest dijous al Palau de la Música de Barcelona a un projecte de cadascun dels sectors productius: el primari, el secundari i el terciari.

El premi a la millor iniciativa del sector primari se l’ha endut Giroreg, una eina per optimitzar l’ús dels recursos hídrics i energètics elaborada per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). La solució en qüestió utilitza un sistema de més de 150 punts de control repartits en un conreu de 1.800 hectàrees que permet conèixer la humitat del sòl. “És com tenir els ulls a dins la terra”, compara el tècnic de Giropoma-Costa Brava, Cèsar Saiz.

Armengol: "No totes les tecnologies valen, s'han d'adaptar a la manera de fer dels productors"

Amb aquesta informació, que es creua amb la predicció meteorològica dels pròxims set dies, la tecnologia elabora recomanacions de reg diàries i les envia per correu electrònic als agricultors, els quals poden consultar dades més específiques a través de la plataforma de Giroreg, disponible per mòbils i ordinadors. “Fa cinc o sis anys que s’aplica i els resultats són molt bons”, assegura el president d’IGP Poma de Girona, Jaume Armengol. Segons els càlculs dels seus creadors, l’ús d’aquesta proposta aconsegueix estalviar un 30% d’aigua i d’energia de la maquinària.

Aquestes millores ajuden a impulsar un sector que encara es troba distanciat de les noves tecnologies. Armengol té clar que “no totes les tecnologies valen, s’han d’adaptar a la manera de fer dels productors”. “En feines repetitives i dures, tot allò que pugui fer la tecnologia ajuda que els i les joves vulguin continuar al camp i suma valor afegit, que repercuteix en la dignificació de les feines i en els preus”, ha declarat el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent. 

Pel que fa al sector secundari, els Catalunya Impacta han reconegut la feina d’Applus+ IDIADA, empresa assentada a Santa Oliva (Baix Penedès) que ha impulsat un hub dedicat al vehicle connectat. Les instal·lacions volen esdevenir el banc de proves de referència de a la indústria, amb la voluntat d’explotar la tecnologia que incorporen els vehicles en tots els espectres, des del 2G fins al 5G, fet que aconsegueixen gràcies a la col·laboració amb Orange i Ericsson. “El potencial és meravellós. El que preveiem és que la part digital, la de telecomunicacions, s’imposarà a la part mecànica. La capacitat transformadora, tant en la part tècnica com en la de generar nous models de negoci, és molt important”, ha declarat el conseller delegat d’Applus+IDIADA, Josep Maria Farran.

En la mateixa línia, a l’espai d’Applus+ IDIADA es duen a terme des d’activitats d’investigació fins a disseny, proves pilot i implementació de sistemes. “Volem aconseguir que un client que vulgui desenvolupar un vehicle connectat i autònom no hagi d’anar enlloc més que a IDIADA: que pugui venir aquí a fer absolutament totes les proves que necessiti abans de sortir al carrer”, ha detallat el responsable d’electrònica de la companyia, Abel Carbonell. L’empresa té un equip de més de 3.000 persones, de les quals 1.500 treballen a Catalunya, i té com a clients companyies com Nissan, Seat, McLaren o Hankook. “Treballar des del cotxe demà passat serà una normalitat. El cotxe serà molt més que un mitjà de transport”, ha conclòs el conseller delegat d’Applus+ IDIADA.

Finalment, el guardó del sector terciari l’ha obtingut Elem Biotech, una spin-off del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) que es dedica a realitzar assajos virtuals. El projecte en què treballen actualment, que s’ha dut a terme amb la col·laboració d’Oracle, consisteix a desenvolupar bessons digitals de cors humans per comprovar com reaccionarien aquests òrgans a determinats tractaments, però sense posar en perill altres persones.

Morton: “No es fan dispositius per nens, perquè fer assajos és molt difícil, èticament i pels riscos que comporta"

“L’avantatge de la simulació és que pots fer coses que no pots fer en el món real”, ha explicat el CEO d’Elem Biotech, Christopher Morton, qui ha exemplificat el públic potencial de la seva solució: “No es fan dispositius per nens, perquè fer assajos és molt difícil, èticament i pels riscos que comporta. Ens permet fer assajos per grups de població que en l’actualitat no estan rebent els tractaments que necessiten”. D’aquesta manera, es vol reduir els costos de disseny i el temps dels processos, especialment en l’experimentació animal, a més a més d’avançar en la medicina personalitzada. La tecnologia, que s’ha creat amb dades mèdiques recollides des de la plataforma V.Heart, ja s’està testejant tant a escala industrial com clínica.