El 30% dels espanyols té problemes per reconèixer les ‘fake news’

La televisió i la ràdio públiques són els mitjans que més confiança generen entre la població

Categories:

Redacció

L'Estat espanyol és el cinquè país europeu on la població està més exposada a notícies falses
L'Estat espanyol és el cinquè país europeu on la població està més exposada a notícies falses | Opposition 24 (Flickr)

Tres de cada 10 ciutadans de l’Estat espanyol “no confia massa” o “no confia en absolut” en la seva capacitat per reconèixer fake news, segons informa l’Eurobaròmetre del Parlament Europeu. D’acord amb aquesta enquesta, un 14% de la població té molta confiança a l’hora de detectar la falsedat d’aquestes notícies, mentre que un 52% assegura tenir “certa confiança” per fer-ho.

Espanya és el cinquè país de la Unió Europea on un major percentatge de la població considera estar exposada a les fake news, només per darrere de Bulgària, Hongria, Romania i Xipre. De fet, un 15% de la ciutadania creu que es troba informació falsa “molt sovint” i un 25%, “sovint”. El 39% creu que se’n troba “algun cop”, mentre que un 12% considera que “gairebé mai”, i un 3%, mai.

Pel que fa a les fonts d’informació, la televisió i la ràdio públiques són els mitjans que generen una confiança més àmplia entre la població espanyola, citades per un 45% de les persones enquestades (quatre punts per sota de la mitjana europea). La premsa escrita i les seves versions digitals aconsegueixen una xifra similar, del 44% (cinc punts per sobre que a la UE), mentre que la ràdio i la televisió privada són escollides pel 36% (27% a la UE). Els perfils d’amistats i persones conegudes a les xarxes socials i aplicacions de missatgeria generen confiança al 13% de la gent, mentre que els mitjans digitals (11%), YouTube i les plataformes de vídeo (7%) i els influenciadors de les xarxes socials (5%) només són escollits per una minoria.

Etiquetes