3 MEUR per convertir Girona en una ciutat intel·ligent

L’Ajuntament impulsa un pla amb 50 actuacions per millorar les telecomunicacions i la seguretat ciutadana i incorporar noves tecnologies en els equipaments públics

Categories:

ACN

El pla s'ha treballant durant els últims dos anys i mig amb diverses proves pilot a la ciutat
El pla s'ha treballant durant els últims dos anys i mig amb diverses proves pilot a la ciutat | Nicolas Vigier (Flickr)

L’Ajuntament de Girona està desenvolupant un pla de modernització de la infraestructura informàtica de la ciutat per poder-hi introduir solucions tecnològiques basades en les noves tecnologies i la sensorització i avançar cap a la smart city. La iniciativa forma part del projecte Girona, Ciutat Intel·ligent i s’ha treballat durant dos anys i mig amb diverses proves pilot. L’estratègia conté un total de 50 accions prioritàries, valorades en més de tres milions d'euros i enfocades a la millora de la xarxa de comunicacions, a la seguretat ciutadana o al control automatitzat dels recursos municipals, entre altres.

El projecte proposa incidir en tres nivells de telecomunicacions, que ja s’estan treballant a hores d’ara: Lorawan, cable òptic i 5G. Lorawan és una xarxa de baixa freqüència, de llarg abast i baix consum especialitzada en l’internet de les coses, que treballa amb un servidor propi i que, per tant, es podrà aprofitar tant des del sector públic com privat. Actualment, hi ha uns 40 dispositius que hi estan operant amb usos diversos com els sensors ambientals, els sonòmetres, els comptatges de vehicles i persones o la telegestió de lluminàries. La finalitat en aquest àmbit és ampliar la disponibilitat de sensors i arribar als 1.000 dispositius connectats.

Pel que fa al cable òptic, un dels projectes més importants és la connexió de càmeres en nou punts de la ciutat, sis on hi ha càmeres en l’actualitat i tres càmeres noves. La connexió amb la fibra òptica permet optimitzar ús de les càmeres en seguretat ciutadana i l’objectiu és ampliar la xarxa actual del 34 als 40 kilòmetres. Finalment, respecte al 5G, a més a més de continuar treballant en l’Àrea 5G de Girona, l’Ajuntament treballa amb Huawei per instal·lar routers 5G que permetran un desplegament ràpid de dispositius amb necessitat d’alta capacitat de transmissió de dades, com és el cas de les imatges de vídeo.

‘Big data’ i seguretat tecnològica

Paral·lelament a aquestes tres línies d’actuació, el pla també inclou el desenvolupament d’una nova plataforma que permeti una gestió centralitzada de totes les dades que es generin en la xarxa de sensors, amb la idea de posar tota la informació a l’abast de la ciutadania. El projecte també inclou actuacions de caràcter global com el servei municipal de vídeo, dins del qual es troba el Pla de Videovigilància de Girona. Aquesta iniciativa contempla l'ús de càmeres i programari per potenciar la seguretat ciutadana i incidir en aspectes com la mobilitat o els càlculs d'ocupació d'espais públics. L'objectiu és unificar el programa de gestió de totes les càmeres de la ciutat en un únic sistema, que permeti també funcions suplementàries. Aquest programa està ja en fase de licitació pública i la previsió és superar les 400 càmeres instal·lades en el conjunt de la ciutat.

D’altra banda, es començarà a instal·lar un sistema de panys intel·ligents per controlar els accessos als edificis municipals i poder gestionar els permisos de forma remota. Aquesta tecnologia ja s'ha incorporat en fase de prova pilot, i la voluntat és anar-la estenent progressivament. La instal·lació de domòtica en els edificis municipals, que millorarà l'eficiència i l'estalvi en aspectes com el consum energètic, és un altre dels projectes globals que es podrà desenvolupar gràcies a la creació de les noves xarxes de telecomunicacions.

Les 50 actuacions programades també inclouen el desplegament de sistemes de reg automatitzat, el control de l'enllumenat públic amb sensors o la incorporació de tecnologia intel·ligent en els comptadors de la llum, entre altres. Moltes d'aquestes iniciatives ja han començat en fase de prova pilot, i s'aniran desenvolupant en els pròxims anys un cop ja està establerta la infraestructura per fer-ho.

Etiquetes