Intel·ligència artificial i visió per computació per identificar teulades amb amiant

L’empresa DetectA i investigadors de l’UOC treballen en una solució tecnològica per detectar un material que provoca 107.000 morts anuals

Categories:

Redacció

L'amiant es troba especialment present a les teulades dels edificis
L'amiant es troba especialment present a les teulades dels edificis | MortAuPat (Flickr)

Malgrat que el seu ús en la construcció es va prohibir fa 20 anys, l’amiant encara provoca 107.000 morts anuals al món per càncer de pulmó, de pleura i fibrosi pulmonar, segon l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La seva presència és encara avui abundant en molts edificis del país, especialment en les teulades. Per tal d’identificar aquelles cobertes que empren aquest material, un equip d’investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l’empresa DetectA estan desenvolupant un sistema d’intel·ligència artificial i visió per computació que sigui capaç de detectar de manera automàtica aquest element a partir d’imatges públiques.

La iniciativa es basa en el desenvolupament d’un algoritme d’aprenentatge automàtic que analitzarà una base de dades d’imatges aèries en què es representen teulades amb amiant i sense, prèviament verificades per DetectA. "El primer pas d'un projecte com aquest és tenir una veritat indiscutible, és a dir, fotos verificades de cobertes per poder entrenar l'algoritme i que sàpiga quines característiques ha de buscar a les noves imatges sense classificar”, explica l’investigador de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la UOC, Javier Borge. L’ús de la visió per computació permet a l’algoritme interpretar correctament les fotografies i extreure’n la informació que necessita.

"L'amiant es troba a tota mena d'edificacions. Per tant, l'algoritme necessita moltes quantitats de dades per arribar a comprendre tots els entorns i contextos, des dels edificis d'una gran ciutat com Barcelona, passant per les construccions típiques d'un poble de la costa o dels Pirineus, fins a les fàbriques d'un entorn industrial o les granges del medi rural", afegeix l’investigador de l’IN3. Una de les dificultats que té l’algoritme és interpretar correctament que dues imatges amb il·luminacions diferents corresponen al mateix lloc, de manera que cal entrenar-lo fins al punt que sigui capaç d’identificar la presència o absència d’amiant amb fotografies de municipis que no hagi analitzat mai. Tenint en compte el ritme de treball actual, l’equip preveu disposar d’una primera prova de concepte de la tecnologia a finals d’estiu.

La importància d’aquest projecte rau en la urgència que traslladen les diverses normatives europees, estatals i locals, que obliguen els municipis a crear un cens d’aquells edificis que incorporin amiant i a eliminar-lo durant els pròxims anys. “El primer pas per posar fi a l'amiant és tenir un coneixement profund de la seva presència i el seu estat, i aquí és on entra el nostre projecte. No podrem solucionar mai un problema si no en coneixem l'abast", destaca el cofundador de DetectA, César Sánchez.