LibreWolf, el navegador web que millor protegeix la privacitat

L’eina derivada de Firefox és la millor valorada pel portal PrivacyTests, que també destaca la feina de Brave i Tor

Categories:

Redacció

LibreWolf va ser creat el 2021 com un navegador de codi obert basat en Firefox
LibreWolf va ser creat el 2021 com un navegador de codi obert basat en Firefox | MetaData

LibreWolf, el programari de codi obert creat a partir de Firefox, és el navegador web que ofereix una protecció més gran de la privacitat dels seus usuaris. Així ho assegura PrivacyTests, un portal que analitza mensualment la seguretat de les dades personals dels 10 principals actors a partir d’un total de 110 paràmetres. De les nou categories que es tenen en compte, LibreWolf excel·leix en totes menys en la de testos de miscel·lània, que recull qüestions com la fuita d’adreces IP o la possibilitat d’activar el GPC (Global Privacy Control), àmbit en què només Brave i Tor compleixen amb algunes de les característiques.

L’origen de LibreWolf es remunta fins al 2015, any en què el desenvolupador Alex Kontos va crear Waterfox, una versió alternativa de Firefox que en millorava la privacitat i el rendiment. El navegador va aconseguir captar una comunitat d’adeptes, però el 2020, Kontos va decidir vendre el software a l’empresa britànica System1, que també posseïa una plataforma de màrqueting digital. Davant d’aquest moviment, els usuaris van decidir crear la seva pròpia versió en codi obert, que van denominar Librewolf i que se centra especialment en la seguretat. Des que va entrar als rànquings de PrivacyTest, el passat mes de gener, el navegador ha complert amb la gran majoria d’aspectes que el portal analitza, com els testos de navegació, de protocols HTTPS, de resistència a les empremtes dactilars, de bloqueig de continguts o de paràmetres de tracking query.

El segon navegador amb millor seguretat segons PrivacyTests és Brave, software de codi obert basat en Cromium i desenvolupat el 2016 per Brave Software, empresa fundada pel programador estatunidenc Brendan Eich, creador de JavaScript i cofundador del projecte Mozilla. L’eina, que té una versió en català, incorpora un bloquejador d’anuncis invasius i atura automàticament les galetes i els rastrejadors entre llocs. Finalment, i malgrat no complir en les categories relacionades amb els testos de seguiment, Tor és el tercer navegador millor valorat, imposant-se a Brave en els testos de miscel·lània i els d’empremtes digitals.

Tot i proporcionar el codi base de LibreWolf, Mozilla Firefox es queda molt enrere de la seva variant en qüestions de seguretat, tot i que sí que ofereix millors resultats que els seus principals competidors, Google Chrome, Microsoft Edge o Opera. Safari, en canvi, presenta uns resultats lleugerament superiors al navegador de codi obert, però molt lluny dels tres destacats anteriorment.